KMC: het enige Cypriotische truckmerk

In 1973 begon de Kaisis Motor Company (KMC) op Cyprus met het bouwen van trucks, gebruik maken van uit Groot-Brittannië afkomstige Dennis onderdelen. Deze werden zowel onder de Dennis merknaam als het eigen KMC merk verkocht. De stroom met onderdelen droogde echter snel op toen Dennis besloot zich op de productie van brandweervoertuigen te concentreren. Vanaf 1974 werden dan ook vooral onderdelen van de Chrysler groep gebruikt, bij ons destijds vooral bekend met de merken Dodge en Commer (de truck op de foto bij dit artikel heeft ook een Dodge cabine bijvoorbeeld). Later is men ook MAN en ARO onderdelen gaan gebruiken. KMC bouwde niet alleen voor de Cypriotische markt, er werd ook naar 20 landen geëxporteerd, met name in het Midden-Oosten. De plannen van de bouw van een eigen sportwagen moesten gestopt worden omdat de fabriek daarvoor plots in het door Turkije bezette deel lag. Eind jaren ’80 is de productie gestopt.

Lex Meeder maakte bovenstaande foto in 1986 op Cyprus.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *