Exclusieve beelden nieuwe waterstof-vuilniswagen gemeente Groningen


Eerste elektrische afvalophaalwagen op waterstof in gebruik via subsidie Europees project
De gemeente Groningen heeft deze week de eerste elektrische afvalophaalwagen op waterstof in gebruik genomen met behulp van subsidie van een Europees project. Het is een achterlader voor het leegmaken van onder andere stalen en kunststof containerbakken. De wagen was eerst een dieseltruck, maar rijdt dus nu helemaal op groene waterstofgas en produceert geen uitstoot.

Veertiende elektrische waterstofwagen
Het is de veertiende elektrische waterstofwagen voor de gemeente Groningen en de tweede zware vrachtauto. Het komende jaar komen er nog meer waterstofwagens bij. Eind 2021 heeft de gemeente zo’n 40 auto’s en machines op waterstof rondrijden. Op deze afvalophaalwagen zit ook een Arbo opstap voor chauffeur en bijrijder. Dit is de onderste opstaptrede om in de cabine te komen. Zodra de deur van de vrachtwagen wordt geopend, zwenkt deze uit en kan de chauffeur en/of bijrijder met minder risico makkelijk en Arbo vriendelijker de cabine in- en uitstappen.

Met dank aan Europese subsidies
Deze afvalophaalwagen is medeontwikkeld en gesubsidieerd door het Europese Interreg North Sea Region project (HyTrEc2). Met onderwijsinstellingen, gemeenten, provincies en onderzoeksbureaus uit verschillende Europese landen worden deze waterstofwagens ingezet om de waterstofmarkt in Europa een boost te geven.

Groningen waterstofregio van Nederland en Europa
Naast dit project doet de gemeente Groningen mee aan nog andere Europese waterstofprojecten, zoals de ontwikkeling van nog meer elektrische afvalophaalwagens en elektrische waterstofbusjes. Zo willen ze Groningen als waterstofregio van Nederland en Europa op de kaart zetten.


Tekst: Gemeente Groningen.
Foto’s: Martin Vonk

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *