Silver Spectre Shooting Brake: Rolls-Royce door de ogen van Niels van Roij


De naam Niels van Roij design is al vaker voorbij gekomen hier op de blog en zal in de toekomst zonder enige twijfel nog veel vaker voorbij komen. Niels ontwerpt op basis van exclusieve auto’s nóg exclusievere auto’s. De nieuwste creatie is op basis van een Rolls-Royce: de Niels van Roij Design Silver Spectre Shooting Brake, genoemd naar het beeld van een schaduw of geest.

Ontwerper Niels van Roij: “Met dit krachtig vormgegeven voertuig linken we subtiel met de hoogtijdagen van shooting brakes uit de jaren ’30, terwijl we ook de iconische, zachte en romige cues van klassieke Britse auto-iconen meenemen, zonder te worden beperkt door deze auto’s in de uitvoering van het design. Het resultaat is een origineel ontwerp en historisch relevante auto. De nieuwe carrosserie begint vanaf de basis van de A-stijl en strekt zich helemaal uit tot aan de achterklep. Silver Spectre Shooting Brake heeft atletische proporties, een delicate, zijdezachte huid en verfijnde, doelgerichte details. Het coachbuilt-motorvoertuig is een authentiek designstatement, methodisch ontworpen en volledig met de hand gebouwd. We stelden ons een gedurfde esthetiek voor: een three-box body in plaats van two-box en daarmee een onconventioneel ontwerp. De auto heeft van binnen en van buiten zeer Engelse proporties en compromisloze luxe. Vanaf de voorkant lopen de sculpturale lijnen weelderig naar achteren. Het dak is met de hand gemaakt van een van de grootste elementen van ultrasterk en licht koolstofvezelcomposiet. Een van de voordelen van het koolstofvezeldak voor het ontwerp van Silver Spectre Shooting Brake was de mogelijkheid om het unieke silhouet van de daklijn uit te voeren, waardoor Silver Spectre Shooting Brake een ‘immediate sense of occasion and pedigree’ krijgt, zoals Engelsen dat zo mooi zeggen. De langwerpige lijnen duiden op meesterlijk vakmanschap en verfijnde stijl. Een manifestatie van grand touring in zijn puurste vorm.”

De 6,6 liter V12 motor met twee turbo’s levert bij Rolls-Royce 632 pk. Niet genoeg… Dus dat is ook maar ‘even’ opgeschroefd naar maar liefst 700 paarden.

In de upperclass van rijke mensen die graag met dure auto’s pronken, is het belangrijk dat je auto uniek is. Je moet natuurlijk niet willen dat er bij het concours, óf bij de buurtsuper in Dubai of Monaco, ineens een identieke auto naast je parkeert. Daar hoeven de eigenaren van een Silver Spectre Shooting Brake niet bang voor te zijn. Er worden zeven gebouwd, maar die zijn allemaal uniek. Volgens de site:
Elk van de 7 auto’s uit de Silver Spectre Shooting Brake-serie wordt geleverd in een op maat gemaakt en uniek ontwerpthema. Dit omvat individuele kleurenschema’s en materialen voor zowel interieur als exterieur, one-off enkelvoudige of two-tone lakken en pinstripes die met de hand op de carrosserie worden aangebracht. Hoogglans gepolijste houtsoorten op dashboard en deuren, borduurwerk op de hoofdsteun, gepersonaliseerde treeplanken en bijpassende lederen of zijden bekleding zijn een selectie van de door Niels van Roij Design samengestelde keuzes voor het interieur. Bovendien wordt elk van de 7 Silver Spectre Shooting Brake-iteraties geleverd met een exclusieve op maat gemaakte optie. Elk stuk is alleen beschikbaar op een van de 7 voertuigen. De artikelen variëren van een picknickmand met het fineer zoals aangebracht op het dashboard, een kofferset die past bij de bekleding en een exclusief uurwerk in autokleur-gecoördineerde materialen. Alles wordt naadloos geïntegreerd in het ontwerp van de Silver Spectre Shooting Brake in kwestie.

Bij Classic Youngtimers in Uden kun je de auto samen laten stellen, óf als je haast hebt, de nummer 1 van de foto’s meenemen. De prijs is op aanvraag. Het is net als bij Rolls-Royce die voorheen nooit prijzen aan de autopers door wilde geven: als je om de prijs moet vragen kun je hem waarschijnlijk niet betalen.


Met dank aan Classic Youngtimers voor de informatie (alhoewel zij volgens mij Rolls-Royce niet mogen noemen, maar gelukkig heb ik genoeg autokennis dat zelf te zien) en de mogelijkheid dit voertuig te fotograferen.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *