[recensie] New Truck Generation – DAF 95 & 95XF ~ Marcel van der Sluis


Titel: DAF 95 – 95XF
Ondertitels: New Truck Generation – Dikke DAF’s
Auteur: Marcel van der Sluis
Uitgeverij: De Alk
Jaar eerste druk: 2020
ISBN: 9789059612310
Land van oorsprong: Nederland
Formaat: 29×23 cm, fullcolor hardcover 208 pagina’s
Aanschafprijs: €32,95
Te koop bij: De Alk.

De reeks DAF-monografieën van uitgeverij De Alk is zeer beroemd en geliefd onder liefhebbers van het Brabantse merk. Waar de voorgaande 13 boeken van de hand van Hans Stoovelaar waren, heeft die voor deel 14 het stokje over gedragen aan Marcel van der Sluis. Geen onbekende in de truckboekenwereld. De verwachtingen voor dit boek was dan ook hooggespannen. Gelukkig heeft Marcel die volledig waar kunnen maken. Ondanks dat dit het eerste boek is over een truckreeks waar ik de introductie bewust van mee heb gemaakt, heb ik van geen van de monografiëen zo veel geleerd als het boek over de DAF 95 en 95XF.

De DAF 95, waarmee de basis werd gelegd voor de huidige XF, werd in augustus 1987 gepresenteerd. De Cabtec cabine is bij DAF, als hij op 9 juni 2021 vervangen wordt door zijn opvolger, dus net geen 34 jaar mee gegaan. Een knappe prestatie! Of hij in de jaren ’80 dan zo vooruitstrevend was dat hij zo lang mee kon? Ja, ik denk het wel. Marcel legt in het boek mooi uit hoe dat kon.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind is de bronvermelding per hoofdstuk. Perfect als je nóg dieper de materie in wilt duiken.

Is er dan helemaal niks op het boek aan te merken? Natuurlijk wel, perfectie bestaat nu eenmaal niet. Maar dat zijn echt kleine dingetjes. Een tekening over twee pagina’s ben ik persoonlijk geen liefhebber van. En hier en daar staat een piepklein foutje, zoals bijvoorbeeld dat Kielstra in Leeuwarden zit. Ik denk niet dat we oer-Brabander Marcel kwalijk moeten nemen dat hij niet op de hoogte is van de verhuizing van dat bedrijf naar Heerenveen een paar jaar geleden.

Als tiener was ik overigens lichtelijk teleurgesteld toen ik de eerste foto’s van de DAF 95XF in de Truckstar zag staan. Ik had gehoopt op een groter uiterlijk verschil met de 95. Marcel brengt dit prachtig onder woorden: “Met de ogen dicht leek het een totaal andere truck dan DAF ooit gemaakt had”.

Tot slot rest mij nog excuses naar de auteur en uitgever. Niet lang nadat het boek in de herfst van 2020 uit kwam had ik het door De Alk ter beschikking gestelde recensie-exemplaar in huis. Door een opeenstapeling van privéproblemen en verplichtingen kwam ik echter niet aan het bespreken van dit boek toe, waardoor het nu pas online staat. SORRY! Voordeel is wél dat ik nu alvast deel 15 in de reeks aan kan kondigen, wederom van de hand van Marcel van der Sluis. Deze komt in juni 2021 uit en zal ‘DAF chassis voor speciale bedrijfswagens – maatconfectie in bedrijfsautofabricage’ heten. Mocht je naar aanleiding van deze recensie het DAF 95(XF) boek kopen, wees slim, bespaar op verzenden en bestel meteen het nieuwe boek er bij.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *