Basis-Transporter: deze VW-bus moest de wereld veroveren

VW Basis-Transporter
In 1973 presenteerde Volkswagen de VW Basis-Transporter. Dit was een prototype bedoeld voor ‘ontwikkelingslanden’ (deze verschrikkelijke term gebruikte men in de jaren ’70 nog…) en was behoorlijk simpel uitgevoerd. Er waren diverse wielbases en opbouwen gepland.
VW Basis-Transporter
Het zou zomaar eens de eerste Transporter met de motor voorin kunnen zijn! Dit is dan wel de vertrouwde luchtgekoelde 1.584 cc viercilinder boxermotor. In de hier gebruikte uitvoering levert die 45 pk en weet hij de bestelwagen tot een maximum snelheid van 60 kilometer per uur te stuwen.
VW Basis-Transporter
Een andere noviteit voor VW bedrijfswagens was de aandrijving op de voorwielen. Ondanks de gedachte inzet in gebieden met weinig wegen, was er geen 4×4 uitvoering gepland: veel te duur.
VW Basis-Transporter
De Basis-Transporter is te bewonderen in Wolfsburg (Duitsland), bij AutoMuseum Volkswagen.
VW Basis-Transporter

Update: dat musea geen idee hebben wat ze tentoonstellen ergert me nog steeds enorm, maar ik ben er aan gewend. Dat er in het eigen VW museum niet kloppende bordjes (en daardoor hier boven een niet kloppend verhaal) te vinden zouden zijn had ik niet verwacht. Wie wil weten hoe de vork wél in de steel zit verwijs ik graag door naar dit artikel op beakerbus.nl

4 Comments

  1. Jan Clevering 10 november 2021 Reply
  2. Jan Clevering 10 november 2021 Reply
    • Alex Miedema 10 november 2021 Reply
  3. Jan Clevering 10 november 2021 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *