Fiberfab FT Bonito: een Duitse auto met Duits-Amerikaanse ouders


Fiberfab werd in 1964 in Santa Clara (Caliornië, USA) opgericht door Warren Goodwin. Aanvankelijk bouwde men tuning-onderdelen voor streetrods en Ford Mustangs, vanaf 1965 ging men ook kit-cars bouwen. De Duitser Jörgfrieder Kuhnle werkte in de beginperiode bij dit bedrijf in Amerika, maar richtte in januari 1966 Fiberfab-Karosserie op. Hier werden Amerikaanse modellen in licentie gebouwd, maar er waren ook eigen modellen.

Van 1969 tot en met 1980 werd in de Duitse Fiberab onderneming de FT Bonito gebouwd. De neus had wel wat weg van het Amerikaanse Fiberfab Avenger GT model, die zelf weer op de Ford GT moest lijken. In de rest van de carrosserie waren de verschillen groter.

De FT Bonito was gebouwd op een keverchassis, waar het ook de motor van gebruikte. Maar er werd bij meer autofabrikanten gewinkeld. Het voorraam van een Ford Taunus 12M, het achterraam van de Opel Rekord/Commodore Coupe, koplampen van de Ford Taunus 15M. Andere onderdelen (deurgrepen, diverse verlichting, ruitenwissers, bumpers, interieurdelen) kwamen van onder andere Audi, Karmann Ghia, Mercedes-Benz, NSU en Opel.

Er zijn meer dan duizend exemplaren gebouwd, waar een flink deel van bewaard is gebleven. In Duitsland schijnen er meer dan 100 te zijn, waarvan 50 rijvaardig. In Nederland zijn er enige tientallen die de weg op mogen.


Het bedrijf bestaat overigens nog steeds, het toeval wil dat het op de route tussen mijn schoonmoeder en schoonvader (die al een jaar of 25 gescheiden zijn) ligt. Onderstaande foto’s maakte ik tweede kerstdag 2012. (De foto’s hier boven zijn op Vroem Joure 2008 gemaakt.)

2 Comments

  1. Mark Overbeeke 7 augustus 2023 Reply
    • Alex Miedema 7 augustus 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *