Homburg bouwde een spuitmachine met één arm


Onlangs stond er op de site van Homburg, importeur van Hardi en bouwer van mooie machines, een interessant artikel over een getrokken spuit met één arm. Men had hier een beweegbaar contragewicht op gebouwd om de balans te bewaren. Dat een spuit met één arm ook anders kan bewees Homburg al in december 2009, toen ik bij toeval getuige was van een test tegenover het bedrijf, in Stiens.

De basis van de machine was een gebruikte Liebherr A312 uit 1996. Dat klinkt nu ontzettend oud, maar op dat moment was hij nog maar 13 jaar oud, met dus nog flink wat goede jaren in het verschiet. Door Homburg werd daar een Hardi 2500 opgebouwd, met één spuitarm, gekoppeld aan de beweegbare giek. Door de plaatsing van de tank achter de contragewichten van de kraan, werkt deze op haar beurt zelf ook als contragewicht, zodat een lange beweegbare arm gebruikt kan worden. De inmiddels gepensioneerde Paulus Zeinstra uit Stiens was destijds dé techneut van Homburg.

Wat het is dan het toegevoegd nut van een spuitmachine met één arm ten opzichte van die van twee? Vrij simpel. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld kwekers van potplanten, willen niet met een tractor dwars door de oogst heen rijden, maar gebruiken een verhard pad om het te spuiten oppervlak heen, waar de machines gebruik van maken.

Met dank aan Jack Thibaudier en Piet Sijtsema van Homburg voor de informatie over deze bijzondere machine!

Piet Sijtsema van Homburg stuurde een foto van nog een voorbeeld.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *