Sensationeel en uniek: Veritas Meteor III Stromlinie


Bij de tijdelijke tentoonstelling over de AVUS Ring in PS Speicher was deze Veritas Meteor III Stromlinie één van de topstukken.

Het debuut van deze Formule II racewagen in 1950 was een ware sensatie, volgens het begeleidende bordje. Dat komt door de gestroomlijnde vormen, die doen denken aan de ‘Silberpfeilen’ van Mercedes-Benz en Auto Union uit de jaren ’30.

Coureur Karl Kling bestelde bij Veritas een monoposto (éénzitter) van het model Meteor en liet deze door Hebmüller van een aluminium carrosserie voorzien. Met deze auto won Kling in 1950 de Soltitude-race van Stuttgart en de Grenzlandringrace. In 1951 verkoopt hij de auto aan vriend en collega Hans Klenk. Die wordt met deze auto zowel in 1952 als 1953 tweede bij de race op de AVUS ring in Berlijn.

De motor is afgeleid van die van de BMW 328. De zescilinder viertakt tweelitermotor komt met zijn 160 pk toteen topsnelheid van 240 kilometer per uur.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *