Geha: de ijzeren hond uit Enschede

Geha ijzeren hond
Voor de Tweede Wereldoorlog was de hondenkar nog een bekend gezicht in Nederland. Gelukkig zijn die nu verboden, al wordt veel personeel van laag betaalde banen nog steeds als hond behandeld… Maar goed, ik probeer het in op deze site niet te veel over politiek te hebben. Als vervanger van de hondenkar waren er de ijzeren honden, lichte bedrijfswagentjes, vaak met simpele techniek, een stevige stuurstang met een brommermotor voor op een licht chassis, meer was het vaak niet. Er waren tig fabrikanten van dit materiaal, die vaak vooral aan de eigen regio leverden.
Geha ijzeren hond
In Enschede was Geha gevestigd, niet te verwarren met GEHA, wat van 1910 tot en met 1917 in Duitsland personenwagens bouwde. In de jaren ’50 begon met met de bouw van ventwagens. Op 11 februari 1966 woedde er een grote brand in de Geha fabriek een de Josinkstraat in Enschede. De ontploffende gasflessen maakte het de brandweer lastig, maar er konden nog enkele truckjes gered worden. Ik vermoed dat de productie na de brand niet meer hervat is.
Geha ijzeren hond
Ondanks dat je ze vroeger heel veel op straat zag, zijn er maar erg weinig ijzeren honden bewaard gebleven. Ik was dan ook zeer verheugd dit exemplaar op 26 oktober 2019 aan te treffen op een oldtimershow in 2019. Dat de Peter Pan Speedrock sticker op de neus niet helemaal tijdsgetrouw is maakt mij persoonlijk niet veel uit.
Geha ijzeren hond

Geha ijzeren hond

Geha ijzeren hond

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *