De Tatra T603MB: helaas slechts één gebouwd

Tatra T603 MB
Eén van de leukste voertuigen in Transportmuseum Bratislava is het hier getoonde prototype van de Tatra T603 MB. Het is het eerste voertuig wat (in 1961) is gebouwd in de in 1960 opgerichte afdeling van Tatra in Bratislava. Hij was oorspronkelijk als lichte vrachtwagen ontworpen, maar er waren meerdere varianten in gedachten. Naast deze microbus ook nog een pick up, een met open laadbak, een gesloten besteller en verkoopwagens.
Tatra T603 MB
Om hem snel productie klaar te maken werd besloten om de Tatra T805 als basis voor de carrosserie te gebruiken. De motor en enkele andere delen van de aandrijflijn stamden van de Tatra T603 personenwagen. Maar waar de motor bij de reguliere T603 achterin ligt, was deze bij de bedrijfswagenvariant voorin geplaatst, direct achter de aangedreven vooras. De versnellingsbak was voor de vooras gesitueerd. Door deze opstelling had hij goede grip en een laag zwaartepunt. Volgens de mensen die er mee hebben gereden was dat dan ook een genot. Waarom is bij mij niet bekend, maar van serieproductie is het helaas nooit gekomen.
Tatra T603 MB
Behalve de chauffeur kon de T603 MB ook nog elf passagiers meenemen. De maximum snelheid was 120 kilometer per uur, het gemiddeld verbruik 16 liter per 100 kilometer.
Tatra T603 MB
Tatra T603 MB
Tatra T603 MB
Tatra T603 MB
Tatra T603 MB
Van de 603 NP moesten we het helaas met deze foto doen.

Meer Tatra artikelen vind je hier, meer prototypes hier en meer bussen hier.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *