Driewieler prototype: niet iedere AC is een Cobra


Bij AC denk je al snel aan de Cobra, de legendarische sportwagens. Maar in de periode dat ‘Auto Carrier’ bestond, van 1913 tot en met 1984, zijn er ook nog vele andere modellen gebouwd.

In de jaren ’50 waren er diverse fabrikanten die voertuigen maakten voor de vele invalide geraakte Britse veteranen. De National Health Service droeg de kosten voor de aanschaf van zulke voertuigen. In deze periode wist AC dankzij de ‘Petite’ te overleven. In de jaren ’60 waren het de sportwagens die de van oorsprong vrachtwagenfabrikant op de been hielden. Maar in de jaren ’70 greep men met dit bij PS Speicher getoonde prototype weer terug op de markt voor de kleinere voertuigen, min of meer gedwongen door de oliecrisis.

Dit prototype komt uit 1972. De 493 cc tweecilinder motor komt van BMC en levert 19 pk. De aandrijving gaat via een (bij ons vooral van Daf bekende) Variomatic. De topsnelheid is 80 kilometer per uur.

Meer driewielers kun je hier vinden, meer prototypes hier.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *