Geen update maar een upgrade: het ‘nieuwe’ DAF 2600 boek


Deze boekbespreking is anders dan anders. Logisch, het boek waar het over gaat is ook anders dan anders. Hans Stoovelaar zijn ‘DAF 2600 – klassieker van de weg’ kwam al weer in 2001 uit. Deze staat ook al bijna net zo lang in mijn boekenkast, bij de gemiddelde lezer (mits ouder dan een jaar of 30) van dit artikel zal dat niet anders zijn, gok ik zomaar. Onlangs verscheen er echter een herziene uitgave van het boek. Marcel van der Sluis had de DAF monografieën reeks al van Hans Stoovelaar overgenomen, waardoor de beide Nederlandse DAF boekenschrijvers al goed contact met elkaar hadden. Er was zo veel mooi materiaal over de DAF 2600 nog op de plank, dat er gezamenlijk werd besloten een herziene versie te maken. Helaas overleed Hans Stoovelaar vlak nadat de kopij bij de uitgever aan was geleverd.

De vraag die ik normaal in een boekbespreking stel, is ‘wil je dit boek kopen?’. Als je het boek uit 2001 nog niet hebt, is die vraag niet moeilijk. Ja, dat wil je. In dit artikel ligt de vraag echter iets anders. Wil je dit boek kopen als je de 2001 versie toch al in de kast hebt? Na het boek gelezen en bekeken te hebben, kan ik die vraag nu ook beantwoorden.

Het boek is helemaal bij de tijd gebracht. Opmaak en drukkwaliteit zijn zoals we die van een nieuw 2022-boek mogen verwachten. In vergelijking met het boek uit 2001 zijn er 16 pagina’s extra toegevoegd. Er zijn op de gebleven pagina’s echter ook flink veel nieuwe beelden gebruikt. Waar het eerste boek hoofdzakelijk zwart-wit was, komen de kleuren in de 2022-versie je tegemoet. Dat zijn niet alleen kleurenversies van die in het oude boek, zoals de Charles Burki tekening hier boven, maar ook een mooie serie nog niet eerder gepubliceerde platen. Verder zijn er nieuwe hoofdstukken toegevoegd, onder andere met nog niet eerder getoonde archiefbeelden, miniaturen maar ook een mooi aantal pagina’s over gerestaureerde 2600’s. Het boek sluit af met een overzicht van alle 38 nog bestaande DAF 2600’s in Nederland.

Zijn deze extra’s de €33,90 die het boek kost waard? Wat mij betreft absoluut! Speciaal voor de lezers van deze website biedt Willem Kuiper van transportboek.nl het boek met 10% korting aan. Gebruik daarvoor de kortingscode alex (in kleine letters), deze actie geldt nog de hele maanden juli en augustus. Daarna betaal je het volle pond. Bestellen kan hier.

Met dank aan uitgeverij De Alk voor het ter beschikking stellen van het boek voor dit artikel. Dit is géén gesponsord artikel, niemand betaalt me hier voor en ik krijg ook niets betaald voor een boek wat door dit artikel gekocht wordt. Dit is 100% mijn eigen eerlijke mening.

3 Comments

  1. Lucas Ensing 16 juli 2022 Reply
    • Alex Miedema 17 juli 2022 Reply
  2. Lucas Ensing 17 juli 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *