Ford GTB: een Burma Jeep in Limburg

Ford GTB
Eén van de mooiste aanwezige voertuigen bij het Montforter Oldtimer Treffen 2022 vond ik persoonlijk bijgaande Ford GTB, ook wel ‘Burma Jeep’. Ondanks dat er ook een exemplaar in het museum te Overloon zou moeten staan, was dit voor mij de eerste keer dat ik dit model bewust heb gezien.
Ford GTB
De naam ‘Burma Jeep’ komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het Amerikaanse leger, by far de grootste gebruiker van dit model, zette ze vooral in het gebied waar Azië de Grote Oceaan ontmoet in. Zo zijn er nogal wat gebruikt bij de aanleg van de Birmaweg, de route van Myanmar naar China, je hebt er ongetwijfeld wel eens een film over gezien.
Ford GTB
De GTB werd van 1943 tot en met 1945 gebouwd in Ford haar fabriek te Edgewater (New Jersey, USA). Hij was uitgerust met een 3,7 liter zescilinder lijnmotor gekoppeld aan een (uiteraard handmatige) drie-versnellingsbak.
Ford GTB
De 1½-tons trucks werd ook na de Tweede Wereldoorlog nog veel gebruikt, onder andere in de Korea oorlog. In 1967 gingen de laatste voertuigen buiten dienst. Er zijn ruim 15.000 gebouwd.
Ford GTB
De GTB was er in vijf uitveringen. De GTB Cargo was de basisiuitvoering, het exemplaar in Limburg, valt ook in deze categorie. Hij is uitgerust met een reguliere laadbak, met opklapbare bankjes langs de zijkant zodat er ook mensen mee vervoerd kunnen worden. De GTBA was speciaal voor de Navy, grootste verschil met de Cargo was de kleur, de GTBA was per definitie ‘Ocean Grey’. De GTBB was de bergingsuitvoering, hier zijn er slechts 50 van gebouwd. De GTBS en GTBC waren de Navy versies met een kraantje om bommen te kunnen verplaatsen. De GTBS is de enige met enkele achterwielen, de GTBC is de verbeterde versie van de S.
Ford GTB
Ford GTB
Ford GTB
Meer artikelen over militaire voertuigen kun je hier vinden.

One Response

  1. Remko Gooijert 1 december 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *