ZTS ALIGÁTOR: speciaal voor het Slowaakse leger

ZTS Aligator
Van alle aanwezige voertuigen vertelde onze rondleider in het Vojenské historické múzeum Piešťany misschien wel met de meeste trots over de Aligátor. Volgens de rondleider een Zetor product, maar dat ligt schijnbaar iets genuanceerder. Voor zover ik weet is dit voertuig speciaal voor het Slowaakse leger ontwikkeld en is dat ook de enige gebruiker. Het tentoongestelde voertuig is een prototype, de productie-uitvoering is nog gewoon in actieve dienst.
ZTS Aligator
Het voertuig werd in 1992 ontwikkeld door TRANSMISIE. In 1993 werd het aangeboden aan de potentiële fabrikant ZTS TEES, een Slowaakse Zetor dochter. Op 30 april 1997 werd het eerste prototype getoond aan de Slowaakse legerleiding. In 2001 ging hij in productie bij ZTS, inmiddels omgedoopt naar DMD Mobiltec. Vanaf 2003 was VOP de producent. Nog veel meer informatie over dit voertuig kun je (in het Slowaaks) vinden op de website van het museum.
ZTS Aligator
Meer pantserwagens kun je hier vinden, meer legervoertuigen hier.

One Response

  1. Harm Adams 26 augustus 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *