[video] Opening TATRA tentoonstelling in DAF Museum – Robert Baarda


Truckmerken DAF en TATRA hebben als merk veel overeenkomsten. Unieke technische uitvindingen, ontstaan als aanhangerfabrikant, verleden als autofabrikant en een legendarische Parijs-Dakar geschiedenis springen daar uit. Genoeg reden voor het DAF Museum een tentoonstelling aan het jarige TATRA te wijden.

Afgelopen zaterdag 1 oktober werd in Eindhoven die bijzondere tentoonstelling geopend. Voor de eerst in het bestaan van het DAF Museum staat een ander merk centraal. Natuurlijk kan je het grootse deel van de vaste collectie DAF’s gewoon zien, maar een deel van het recent uitgebreide museum is nu gereserveerd voor auto’s en vrachtwagens van het Tsjechische merk TATRA.

Voor de ingang stond voor deze speciale gelegenheid een imposante vijfasser TATRA Phoenix van Martens en Van Oord. Als je naar de truck kijkt zie je meteen dat er, naast eerder genoemde overeenkomsten, ook een bedrijfsmatige link is met DAF. De cabine is dezelfde als die van de CF serie. Ook de aandrijflijn komt uit de koker van DAF. Over kokers gesproken: TATRA trucks staan bekend om de gepatenteerde kokerchassis die het mogelijk maken onafhankelijk geveerde wielen toe te passen. Na afloop van de openingsbijeenkomst was deze machtige truck weer verdwenen, maar er bleef genoeg over om van te smullen.

Binnen werden de gasten hartelijk ontvangen door vrijwilligers van het DAF Museum. Voorzitter en gastheer Geert Vermeer heette de genodigden welkom. Onder toeziend oog van de Tsjechische ambassadrice leidde Vermeer de gasten middels een aantal sprekers vakkundig mee langs en door de geschiedenis van TATRA. De ambassadrice mocht uiteindelijk de tentoonstelling officieel openen. Één voor één werdt een aantal unieke TATRA auto’s ontdaan van een rode hoes. De in perfecte staat verkerende exemplaren komen uit het museum van TATRA in de stad Kopřivnice. In deze haast onuitspreekbare stad is het merk altijd gevestigd geweest. Het heeft een bijzondere geopolitieke geschiedenis. Zo heeft de stad sinds de oprichting 125 jaar geleden in acht verschillende landen gelegen. Voor dit jubileumjaar werd het idee opgevat deze tentoonstelling te organiseren. Natuurlijk biedt de nauwe samenwerking tussen beide merken en geschiedkundige paralellen bodem onder dat mooie initiatief.

De getoonde modellen zijn voor het eerst buiten Tsjechië te zien. Een unieke kans dus deze bijzondere modellen op basis van unieke techniek in Nederland te aanschouwen. Het zijn overigens niet alleen auto’s die staan te pronken. In de Paccar-wing is ruimte gemaakt voor een prachtige selectie TATRA vrachtwagens. Net als bij de auto’s geven ze een knappe doorsnee van de productgeschiedenis. Niet makkelijk als je uit zo’n lange geschiedenis kan putten. De tentoonstelling bestaat verder uit geweldig veel schaalmodellen, waarvan sommige handgemaakt. Ook hangen er veel foto’s en is het geheel voorzien van de nodige informatie. Kortom: Een uitgebalanceerd geheel en een must voor iedere liefhebber van auto’s en trucks hier een bezoek aan te wijden!

Oh ja: Nog een overeenkomst! Het TATRA museum in Kopřivnice is ook recent vernieuwd. Wie weet daar binnenkort ook een verslag van. Wie gaat mee? Tot eind maart 2023 heb je eerst de tijd deze tentoonstelling in het DAF Museum te bezoeken. Voor praktische info: dafmuseum.nl


Tekst en film Robert Baarda.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *