[video] Ja ja, er was weer een IAA! – Robert Baarda

De belangrijkste beurs op gebied van wegtransport en distributie in Europa maakte haar comeback. Het tweejaarlijkse evenement kon in 2020 niet doorgaan vanwege Corona. Nu was het dus eindelijk weer zo ver. Van 20 tot en met 25 september vond de IAA Transportation plaats in de Hannover Messe.

Voorafgaand op de beurs was er de traditionele persdag op maandag 19 september. De aanwezige internationale pers kon volgens strak schema langs een reeks persconferenties en onthullingen gaan. Velen volgden daar een gids en zo trokken als een zwerm bijen van stand naar stand, première naar première, onthulling hier, onthulling daar. Geen handig systeem voor de persfotografen en filmers. Die zie je dan ook liever een kwartiertje wachten tot de zwerm verdwenen is en de hoofdacts vrij van drukte vast te leggen zijn.

Wat mij (Robert Baarda, red.) betreft waren er twee grote publiekstrekkers op de IAA. Ten eerste de première van de DAF XD. Daarnaast was de Nicola waterstoftruck een mooie machtige verschijning. Van alle grote truckmerken ontbrak helaas Renault en alleen Iveco/Nicola en DAF gaven middels de getoonde trucks een mooi overzicht van het huidige productgamma en een kijkje in de toekomst. Alle andere merken richtten zich extreem op dat laatste. Het stikte van elektrisch, waterstof of waterstof-elektrisch aangedreven trucks. Thuismerk Mercedes toonde een Elektrisch aangedreven truck voor lange afstanden. Met een actieradius van 500 kilometer geeft die kwalificatie nog wel flink te denken, maar hoe het ook is; het is duidelijk dat er de komende jaren veel gaat veranderen. De traditionele verbrandingsmotor zal nog niet direct verdwijnen, maar de energietransitie is onomkeerbaar en emmissiloze vormen van aandrijving zullen steeds meer opkomen. Michiel Kuijs, directeur DAF Benelux & Scandinavië liet in een gesprek weten dat er grote stappen gemaakt gaan worden op gebied van schone accu’s en rendement. Hij refereerde aan vier jaar geleden. Toen stond DAF op de IAA met een elektrische CF met een actieradius van 100 kilometer, nu is dat al 500. Vooral de combi van waterstof met elektriciteit lijkt de toekomst te hebben. Vooralsnog zullen er vooral dieseltrucks van de band blijven lopen. Kuijs is zo trots als een pauw. De nieuwe XD serie staat te pronken op de stand en had op het moment van gesprek net de titel Truck Of The Year 2023 ontvangen. De echte DAF man is oprecht trots op de pracht producten die in Eindhoven en Westerlo geproduceerd worden. Mooi om te zien en te horen.

Op de Iveco stand vond ik mijn persoonlijke lieveling: De Daily Tigrotto! Echt een gevalletje “pak maar in en geef maar mee!” Misschien een andere opbouw voor kampeergedrag en ik zie me er wel mee op weg gaan. Samen met Alex naar 4×4 evenementen voor rallytrucks.nl. Man, wat zouden we de blits maken! Betere promotie kan Iveco toch niet wensen? Als iemand van Iveco dit leest: Regel iets en ik schrijf jou en je merk de hemel in!!!


Goed… Weer terug op aarde met beide beentjes. De IAA was geweldig, al had ik zelf gehoopt op meer exoten. Er was bijvoorbeeld geen Braziliaanse Volkswagen Constlellation. Gelukkig trof ik die een week later wel bij Van Vliet Automotive Group. Er stonden “slechts” een paar Chinese trucks, maar geen BMC en zelfs TATRA ontbrak. Jammer, want daardoor voelde het voor mij als onvolledig.

In zijn algemeenheid lijkt de IAA een groot succes te zijn geweest. Als vakbeurs voldeed het in grote mate. Voor een truckliefhebber die vooral geïnteresseerd is in het exterieur, oftewel het uiterlijk van een truck, viel het wat tegen. Niet dat ik er ongelukkig van werd en in die zin hoop ik er over twee jaar weer bij te zijn. Misschien rij ik er dan wel heen in mijn…. Tigrotto… 😍

Hieronder een video beeldverslag van de IAA 2022:

Tekst en beeld Robert Baarda.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *