Hawk HF: moderne reproductie van de Lancia Stratos

De Lancia Stratos HF (Tipo 829) wordt meestal gewoon kortweg Lancia Stratos genoemd,de HF staat voor High Fidelity, een toevoeging die Lancia veel gebruikte bij haar rallywagens. Dit model won het WRC in 1974, 1975 en 1976. Daarnaast won het de Targa Florio in 1974, vijf keer de Tour de France Automobile en drie keer de Giro d’Italia automobilistico.

Normaalgesproken werkte Lancia met Pininfarina, maar voor de opvolger van de Fulvia in de rallysport ging men de samenwerking met Bertone aan. Dit ontwerphuis zette Marcello Gandini aan het werk. Die had eerder al de BMW Garmisch en Lamborghini Miura getekend en was tegelijkertijd aan nog een auto met extreme looks aan het werk: de Lamborghini Countach. Bertone reed het prototype zelf naar de Lancia fabriek. Daar hoefde hij niet voor de poort te wachten, hij reed er simpelweg onderdoor, onder luid applaus van de toekijkende Lancia-mederwerkers.

De auto werd bij Bertone in Turijn gebouwd, eindassemblage vond plaats in de Lancia-fabriek in Chivasso, een voorstad van Turijn. De motor kwam uit de Ferrari Dino. Het 2,4 liter V6 blok leverde 190 pk. Het schijnt dat er 492 exemplaren gebouwd zijn.

Het chassis is een metalen space-frame met geïntegreerde rolkooi. Deze is bekleed met een fiberglas carrosserie. De wielbasis is 218 centimeter lang. De auto is 371 cm lang, 175 cm breed en 111 cm hoog. Hij weegt met 980 kilo net geen ton, de rallyversie is nog eens 100 kilo lichter.

Het exemplaar op bijgaande foto’s kon ik 27 december 2019 fotograferen bij Classic Youngtimers in Uden. Het betreft hier een Britse Hawk HF replica uit 2015, met 3-liter Alfa Romeo motor uit de 164.

Meer Lancia-blogs kun je hier vinden.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *