Heros Mahindra: een offroad brandweerwagen voor Hongaarse helden

Heros Mahindra
Toen ik in het Hongaarse plaatsje Csákvár iets aparts bij de brandweerkazerne zag staan, keerde ik direct om dat voertuig eens nader te bekijken en vast te leggen.
Heros Mahindra
Heros kende ik nog niet. De basis-terreinwagen wel van foto’s, maar nog nooit in het echt gezien. Wat het ook al weer was? Geen idee natuurlijk. De brandweerman die kwam praten kon net genoeg Engels om aan te geven dat hij het leuk vond dat ik kwam kijken en toestemming voor foto’s te geven, maar vertellen wat het precies is zat er niet in. Voor ik Google Translate op kon starten was hij er al weer vandoor. Als de brandweer…
Heros Mahindra
Dan thuisgekomen maar Googlen. Heros Budapest. Ja, dan krijg je tienduizend hits over het heldenplein in die stad… En één over BM Heros Zrt.! Gelukkig. De site van dit bedrijf.
Heros Mahindra
BM Heros Zrt. is in 2001 opgericht door het Hongaarse ministerie van binnenlandse zaken. Ook nu is het nog steeds een volledig staatsbedrijf. Om precies te zijn een naamloze vennootschap waarbij alle aandelen in handen van de overheid zijn. Het doel bij de oprichting: “een professionele en continue reparatie, service en onderhoud van voertuigen en technische apparatuur die worden geëxploiteerd door organisaties en instellingen die tot het ministerie behoren.”
Heros Mahindra
In 2016 startte het bedrijf met Europees geld met het bouwen van brandweervoertuigen. In april van dat jaar werden de eerste tien brandweerwagens, op RÀBA chassis, afgeleverd. In september, bij het 15-jarig bestaan van de onderneming, werd de tweede batch, van vijftien stuks, uitgeleverd.
Heros Mahindra
Heros bouwt niet alleen grote brandweerwagens, containers en aanhangwagens, er is ook een reeks kleinere modellen op basis van Indische Mahindra terreinwagens, die onder eigen naam in de markt gezet worden. Het door mij gefotografeerde exemplaar valt daar dus ook onder. Er zijn twee varianten: de overstromingsbeschermingscontainer en de GOA. Op deze foto’s is de GOA te zien.
Heros Mahindra
De Heros Mahindra GOA DC bied plek aan onder andere vier personen, een 400 liter watertank en een Rosenbauer pomp. Hij is 536 cm lang, 182 cm breed en 220 cm hoog. De 2.179 cc Euro 5 (!) motor levert 88 kW. Je mag hem nog nét met B-rijbewijs besturen want het geheel weegt 3.450 kilo.
Heros Mahindra
De opbouw is gemaakt van een aluminium frame met holle profielen, gelijmde, geschroefde aluminium plaatbekleding en licht corrosiebestendig hulpframe. Ook de binnen- en buitenkant is verder vooral van aluminium gemaakt, er is 2 en 3 millimeter dikke plaat gebruikt.
Heros Mahindra
Meer artikelen over brandweerwagens kun je hier vinden.
Heros Mahindra

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *