Een Kia Pride stationwagon in Oud Empel


Toen ik op 20 mei 2023 met mijn vriendin over de uiterwaarden liep zagen we een ijsvogel! Die kregen we niet op de foto. Deze Kia Pride stationwagon uit 1999 bleef wél stil zitten.

De Kia Pride werd van 1987 tot en met 2000 gebouwd. Het was eigenlijk een Mazda 121, maar bij de Japanners werd dit model al in 1991 opgevolgd door de ‘bolhoed’ (ook verkrijgbaar met berenvelgen). Daarnaast werd de auto ook als Ford Festiva verkocht in Noord-Amerika en Oceanië, als instapmodel van dit merk. Die rolden echter in Zuid-Korea bij Kia van de band.

De Pride werd opgevolgd door de Kia New Pride, bij ons beter bekend onder de naam Kia Rio. Toch wel een flinke stap vooruit me dunkt.

Belangrijk om te weten: de Pride was GEEN licentiebouw van de 121, maar een gezamenlijk project van Kia, Mazda en Ford. Wat wel licentiebouw is: Dewan Farooque Motors bouwde het model na 2000 in Pakistan door, deze werd als Kia Classic verkocht. In Iran bouwen ze hem ook, de sedan versie is onder de naam Saipa 141 één van de populairste auto’s van het land. Vanaf 2006 werd (of zelfs wordt?) de Saipa in Venezuela verkocht als Venirauto Turpial.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *