De Nuffield Gutty was bedoeld om de Willy’s Jeep op te volgen

Nuffield Gutty
Na de Tweede Wereldoorlog kreeg een deel van de in Groot-Brittannië achtergebleven Jeeps een agrarische bestemming. Misschien dat het Britse Ministerie van Defensie (MinDef) daarom aan tractorfabrikant Nuffield vroeg een opvolger voor de beroemde Willy’s voor het leger te ontwikkelen?
Nuffield Gutty
Oh nou ja, ze vroegen het aan Morris, en Nuffield was daar een dochteronderneming van. Met onder andere Alec Issigonis (die van de Mini inderdaad) in het ontwerpteam zat het wel goed. Er werden twee mock ups en drie prototypes gebouwd, dit in het British Motor Museum getoonde exemplaar is daar het laatst overgebleven exemplaar van.
Nuffield Gutty
Er staat op het bordje in het museum niet vermeld waarom het niet tot productie gekomen is, maar een paar stappen verderop in de zaal is het antwoord wel te zien: Land Rover.
Nuffield Gutty
Het monocoque voertuig had uitgerust moeten worden met de Rolls-Royce B40 motor, maar omdat die niet beschikbaar was koos met voor een experimentele 1800 cc ‘flat four’ motor, die (in kleinere vorm) voor de Morris Minor gedacht was. Opvallend is dat de bijrijder ook een setje pedalen tot zijn beschikking had, de auto kon zo in mum van tijd van rechts- naar linksgestuurd omgebouwd worden, en andersom.
Nuffield Gutty

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *