Zero Emissie met AH – Martin Vonk

Op 14 en 15 november 2023 vonden de AH Transport dagen plaats op het TT circuit in Assen.

Met dit jaarlijkse evenement praat Albert Heijn haar vervoerders en leveranciers bij over de stappen die het bedrijf wil zetten in de verduurzaming van het transport. Dit jaar was het thema “Samen op weg naar Zero emissie”.

Naast diverse presentaties over de laatste ontwikkelingen op zero emissie gebied konden de bezoekers met zero emissie trucks de baan op.

De meeste trucks hadden een elektrische aandrijflijn, maar er waren ook een aantal op bio-LNG en waterstof.

Verder waren er ook nog een paar heuse primeurs. Zo stond er de eerste in serie geproduceerde elektrische Scania en zagen we de elektrische versie van de Renault T.

Scania 45 S Electric


Renault T Electric


Daarnaast was er een bijzondere elektrische trekker-oplegger combinatie van het bedrijf Trailer Dynamics aanwezig. Dit bedrijf heeft samen met trailerbouwer Krone een oplegger met een elektrische aandrijflijn ontwikkeld. Hiermee kan de actieradius van elektrische trucks met ongeveer 40% worden verhoogd tot ruim 600 kilometer. En met die extra aandrijving is het natuurlijk ook een hele vlotte combinatie. Met de kersverse “Truck Of The Year” ervoor, werden dan ook met gemak de snelst rondetijden neergezet. Overigens is dit systeem nog wel toekomstmuziek en wordt er momenteel alleen nog maar mee getest. Het gebruik van aangedreven assen op getrokken materieel is in Europa namelijk nog niet toegestaan.

Volvo FH Electric


Zoals gezegd was er ook belangstelling voor waterstof. De waterstof truck van VDL stond op het paddock en met trucks van Hyundai en Holthausen kon op het circuit worden gereden.

VDL e-power hydrogen


Hyundai Xcient FuelCell


Holthausen HyMax 250Iveco S-Way LNG


Al met al een bijzonder evenement en een mooie gelegenheid om eens te zien wat er tegenwoordig allemaal op zero emissie gebied beschikbaar is.

Mercedes-Benz eActrosRenault T Electric


Renault D Wide ZE


DAF XD Electric


DAF LF Electric


Scania 25P Electric


BYD ETH8


MAN TGM 26.360 E


Volvo FH5 Electric Globetrotter


Volvo FM5 Electric Globetrotter


BYD ETH8

Tekst en Beeld Martin Vonk

One Response

  1. Paul Gravemaker 2 december 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *