Austin Ant: mierige Mini bestelwagen

Austin Ant
Begin jaren ’60 wilde men een bedrijfswagen op basis van de Mini maken. In 1964 was er dan de Mini Moke. Leuk ding, maar geen vier wiel aandrijving. Daarom kwam in 1968 deze Austin Ant, op basis van de Mini, maar dan wél met aandrijving op alle wielen en een goede bodemvrijheid. De voorwielaandrijving was permanent, naar wens konden de achterwielen bijgeschakeld worden. Uiteraard is er ook een hoge en lage gearing beschikbaar.
Austin Ant
Helaas zijn er maar 30 stuks gebouwd. BMC en Mini waren in 1968 inmiddels beide deel van het Leyland concern, men zat niet op concurrentie uit eigen huis te wachten voor de Land Rover. Zonde, want het is toch wel een totaal ander marktsegment, waar de Japanse fabrikanten vervolgens vol overgave in sprongen.
Austin Ant
De viercilinder 1275 cc benzinemotor leverde 60 pk.
Austin Ant
Het exemplaar uit dit artikel fotografeerde in in het British Motor Museum in Gaydon.
Austin Ant

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *