[boek] British and European Trucks of the 1970s


Titel: Those were the days… British and European Trucks of the 1970s
Auteur: Colin Peck
Uitgeverij: Veloce
Jaar eerste druk: 2012
ISBN: 978-1-845844-15-8
Land van oorsprong: Groot-Brittannië
Formaat: 21×19 cm, paperback grotendeels in kleur, 96 pagina’s
Aanschafprijs: £14,99
Te koop: winkeltje van het British Motor Museum

In november 2012 op de markt gekomen, in augustus 2018 gekocht en februari 2024 uit het plastic gehaald… Gelukkig heeft een boek over vrachtwagens uit de jaren ’70 geen actualiteitswaarde! Iets wat overigens geldt voor alle titels uit de ‘Those were the days…’-boekenreeks. Het boek gaat zoals de titel al vermeldt over Britse en Europese trucks, maar wel vanuit een Brits perspectief. De jaren ’70 was het decennium dat de Britse truckindustrie, met dank aan het rechts-conservatieve beleid van de Britse regering, zichzelf om zeep hielp. Waar voorheen alleen Scania en Volvo voorzichtig voet op de Britse markt hadden, werden de wegen in de jaren ’70 ineens overspoeld met Europese trucks. Deze hadden betere kwaliteit, waren goedkoper, én konden veel sneller leveren. Terwijl bij Leyland interne machtspelletjes werden gespeeld terwijl de hele nationale industrie over werd genomen, glipte de thuismarkt in hoog tempo uit hun vingers.

In het boek wordt van 63 truckfabrikanten de handel en wandel in de jaren ’70 van de vorige eeuw kort besproken, eerst 21 Britse fabrikanten (van AEC tot en met Unipower) op alfabetische volgorde, daarna de Europese merken (van Astra tot en met Willème). Voor de beginnende truckkenner een bron van interesssante feiten, maar de doorgewinterde truckkenner die alles al weet kan ook genieten van de mooie platen en hier en daar toch echt wat nieuwe informatie. De naam van de auteur, Colin Peck, kende ik zelf nog niet, maar er hebben ook een aantal voor mij bekendere namen aan dit boek meegewerkt, zoals Niels Jansen, Juraj Hlavac, Arthur Ingram, Ralf Koch en Rik en Lex Meeder. Niet een boek wat per sé in je kast thuishoort, maar als je hem ziet kun je hem niet laten liggen. Ik in ieder geval niet…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *