[video] Een snoekenmeeting bij de Dekemastate


Vandaag, zondag 12 mei 2024, organiseert de Citroën ID/DS club ‘Kastelentocht Friesland’, met de start bij de Dekemastate in Jelsum. Dat is op nog geen tien minuten lopen bij mij vandaan, dus kleine moeite om bij aanvang even op de parkeerplaats te kijken. De bijnaam van dit type auto is ‘snoek’. Het is waarschijnlijk gezonder dan zo’n auto op de eten dan een snoek uit de Jelsumer Vaart, gezien daar een 900 (!) keer te hoge concentratie PFOS te vinden is met dank aan buurman vliegbasis Leeuwarden… In ieder geval goed voor de ijzer in je bloed! met veel dank aan Sipke Mozes, die de tip gaf dat dit zo dicht bij mijn huis was. Laten we hopen dat er meer autoclubs naar de Dekemastate komen, voldoende parkeergelegenheid, en interessante historie tussen de mooie natuur, waar rondleidingen voor groepen gegeven kunnen worden.


De zeldzame zwartblesschapen van de Dekemastate waren deze week nog in het nieuws omdat ze als één van de eerste zijn ingeënt tegen het blauwtongvirus. En ze zijn erg knuffelig. Zoals op het filmpje bovenin te zien is misschien wel iets té knuffelig.


Er resideren ook veel eenden rondom de Dekemastate.

De snoekrijders luisteren geïnteresseerd naar het verhaal over stinzenplanten.

De Dekemastate.

Gewoan in hiel moai stikje ierde!


Een ander deel van het gezelschap kreeg uitleg over rabarber. Hadden we in Jelsum al vóór Barbara’s Barbarenbar er een hit van maakte.

One Response

  1. Dekema State 13 mei 2024 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *