Toyota Crown Athlete S170 gespot bij Racing Expo Leeuwarden


Eén van de interessantste voertuigen op Racing Expo Leeuwarden 2024 vond ik deze Toyota Crown Athlete.

De auto uit 2000 is in 2017 naar Nederland gekomen en pas een week voor de Racing Expo op naam van de eigenaar gekomen. Het is een S170, dus de elfde (!) generatie Crown, die in 1999 op de markt kwam. Deze was er in twee uitvoering, Royal en Athlete.

De Toyota Majesta deelt weliswaar hetzelfde S170-chassis, maar is een afzonderlijk voertuig dat groter en langer is dan de Crown en een andere voor- en achterkant heeft. De vierdeurs hardtop werd stopgezet en er werden geen linksgestuurde versies geproduceerd, waardoor de export naar rechtsgestuurde markten zoals Singapore werd beperkt. De in december 1999 gelanceerde 170-serie Estate was de eerste nieuwe Crown Wagon na de 130-serie en bleef in productie tot juni 2007.

Er werden in totaal 10.545 Athlete V sedans vervaardigd, en nog eens 5.012 Athlete V Estates.

De auto werd gebouwd in de Japanse stad Toyota. En nee, het merk is niet naar de stad genoemd, maar andersom… Er zijn dus een half miljoen mensen die in een Toyota wonen zónder dat ze dakloos zijn!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *