Dun Agro uit Oude Pekela heeft dit jaar een tweetal MAN 15.240 vrachtwagens met Fliegl afschuifwagens aangeschaft voor het transport van vezelhennep. Als het goed is komen de vrachtwagens uit 1975 en zijn altijd gebruikt in het leger. Wellicht dat er volgend jaar nog een derde bij komt! Ronald Kluitenberg, bekend van landbouwpowers.nl, stuurde bijgaande foto’s.
Roken ze zo veel daar in het oostblok van Groningen, dat ze er trailers vol van nodig hebben, zul je je nu wellicht afvragen. Dat zit toch wat anders. Van de site van Dun Agro:
“Vezelhennep is een gewas dat al eeuwen in Noordwest Europa wordt geteeld. Aan het einde van de 19de eeuw werd het veel verbouwd in Rusland, Italië en de Verenigde Staten. Begin 20ste eeuw (zo rond de Tweede Wereldoorlog) kwam de teelt van vezelhennep in de verdrukking. Hennepvezel werd deels verdrongen door goedkopere producten als sisal en jute.
Eeuwenlang vond de teelt van vezelhennep op betrekkelijk grote schaal ook plaats in Nederland. De hennepvezel was onontbeerlijk voor de bouw van zeilschepen, die een grote behoefte hadden aan touwwerk en canvas. Omstreeks 1910 kwam hier een einde aan.
Rond 1970 deed het cannabisgebruik in West-Europa zijn intrede, hierdoor kreeg de hennepplant een negatief imago. Het leidde ertoe dat het gewas vezelhennep gelijk werd gesteld met wiet. Beide planten kennen een gelijke afkomst door de naam Cannabis.
Het heeft ongeveer 10 jaar geduurd voordat nieuwe toepassingen van hennepvezel en de ontwikkeling van nieuwe machines voor een ommekeer hebben gezorgd. Eind jaren 80 werd de hennepplant voor vezel, en zaadproductie op Europees niveau in ere hersteld. In Spanje en Frankrijk was de teelt voor papierpulp nooit weggeweest en om de regels op elkaar af te stemmen, hief men het verbod op. Onder bepaalde voorwaarden mocht men de vezelhennep weer telen, maar stond hij (en nu ook nog) onder strenge controle.
De opleving van hennep is vooral te danken aan het landbouwbeleid en de wens naar meer duurzame productiesystemen. Hennep is een één jarige plant en groeit het best in een gematigd klimaat. Het gewas groeit zonder bestrijdings –en gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt weinig water en kan zonder kunstmest geteeld worden.
Van de vezelhennep wordt de plant volledig gebruikt. De zaden voor productie van olie (een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren) voor consumptie en voor schoonheidsproducten (zoals shampoo). De bastvezels worden toegepast in composietmaterialen (als deurpanelen in auto’s), isolatiemateriaal en speciaal papier (als sigarettenvloei). De houtdelen worden toegepast in dierstrooisel en bouwmaterialen. Dit is nog maar een deel van de vele mogelijkheden van vezelhennep.”
In mijn omgeving wordt er inderdaad veel legaal hennep geteeld. Een collega uit het buitenland keek zijn ogen ook uit toen hij velden vol zag staan. In zijn ogen zag je de oranje gloed van een pretsigaret al oplichten. Tot dat ik hem melde dat je een heel veld kan oproken zonder stoned te worden de THC gehalte in vezelhennep is zo goed als nihil.