Brooke Swan Car bij Louwman


Ongetwijfeld de meest bizarre auto in het Louwman Museum, wellicht zelfs ooit gebouwd, is de Swan Car. Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson wilde de plaatselijke elite in zijn woonplaats Calcutta (nu India, in 1910 nog een Britse kolonie) shockeren. Dat lukte misschien zelfs wel iets TE goed, direct bij de eerste rit veroorzaakt de auto al paniek. De politie grijpt in, waarop Matthewson de auto aan de maharadja van Nabha verkoopt. Daar blijft hij 70 jaar in de familie.

De bek van de zwaan kan stoom (en heet water) spugen, om mensen voor de auto weg te jagen. De uitlaat is direct een orgel met 8 tonen, die door een toetsenbord bediend wordt. Achter de auto kan witte kalk gestrooid worden om zwanenpoep te simuleren. Er zitten borstels bij de banden om de olifantenpoep er af te halen. Zo is er nog een veel langere lijst met bijzonderheden aan deze auto.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *