[video] Hoe gaat een DAF ‘buschassis’ naar VDL?


Tussen Brabant en Heerenveen kun je regelmatig combinaties van De Rooy zien met daarop rare half afgebouwd dingen. Twee assen dicht bij elkaar, een motor in de kont en een stuur voorop. Dit zijn de onderdelenpakketjes die van DAF naar VDL bus in Heerenveen gaan. Chassis staat in de titel tussen aanhalingstekens, de VDL Citea heeft uiteraard een zelfdragende carrosserie. Maar ja, die is er in deze fase nog niet, dus het frame wat de boel bij elkaar houdt zou je met wat fantasie wel een chassis kunnen noemen. Vandaag (19 juni 2019) was ik bij toeval getuige van het lossen van zo’n bus in wording bij VDL voor de poort in Heerenveen. Ik denk dat de beelden voor zich spreken. DAF XF Euro 6DAF XF Euro 6DAF XF Euro 6VDL CiteaVDL CiteaVDL CiteaDAF XF Euro 6
Edit: Nog maar een half uur online, en nu al een mooie aanvulling: “Goedemiddag, ik zag je artikel over de VDL chassis. Ik heb namelijk bij VDL bus chassis gewerkt, zij maken de bus chassis welke jij op de foto hebt staan. DAF heeft dus met dit chassis niks meer te maken. Alleen de voor de SBR4000 en de futura bussen levert DAF de motoren inclusief after threatment systemen. Degene die jij op de foto hebt staan zit een Cummins motor (deze is dacht ik wel bij Paccar te bestellen).
Hoe zit het bij VDL in elkaar: VDL bus chassis levert aan VDL bus Heerenveen, VDL bus Roeselare, VDL bus modules en VDL bus Valkenswaard en sinds enkele jaren ook VDL ETS. Al deze partijen bouwen in samenwerking met Bus Chassis de volledige bus op. Mocht je verder vragen hebben, schroom je niet op het te vragen.”

VDL bus chassis is wel voortgekomen uit DAF Bus, nadat VDL dat (net als de hele Nederlandse en halve Belgische busindustrie) over had genomen.

4 Comments

  1. Henk 19 juni 2021 Reply
  2. Dick Vos 19 juni 2021 Reply
  3. jerry smets 27 juni 2021 Reply
  4. Siep Anne 16 juni 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *