[video] Faun HS 50.25/73 10×8: een Hongaarse Syriëganger


Van de Faun HS 50.25/73 10×8 zijn er in de periode tussen 1980 en 1985 in totaal 9 stuks gebouwd. Deze zijn alle naar het Hongaarse staatsoliebedrijf gegaan, die ze inzette bij de oliewinning in de Syrische woestijn. In de periode rond de millenniumwisseling ging het slechter en slechter met de buitenlandse activiteiten van de Hongaarse bedrijven, de Faun’s kwamen weer terug naar hun thuisland Hongarije. Vanuit dat land is afgelopen vrijdag het exemplaar uit deze blogpost ingezet om geveild te worden.
Faun onbekend/overig
De voorste twee en de achterste twee assen zijn aangedreven, de middelste, niet aangedreven as is liftbaar en (net als uiteraard de voorste twee) gestuurd. De Deutz F10L413F motor levert normaal gesproken 320 pk, maar is voor dit type terug geschroefd naar 295 pk. Tegenwoordig begint een distributiechauffeur al te huilen als hij met een truck van minder dan 400 pk op pad moet, maarin de jaren tachtig hadden ze dus nog niet eens 300 paarden nodig voor dit soort uitzondelijke zwaar transport voertuigen. De WSK koppeling en aandrijflijn komen van ZF, de verdeelbak is een eigen productie van Faun. De truck is 275 centimeter breed, 312 centimeter hoog, 1213,5 centimeter (dus ruim 12 meter) lang en heeft bandenmaat 14.00R20. De cabine stamt van Magirus-Deutz, deze werd ook door DAF gebruikt bij haar torpedo-modellen uit deze zelfde periode. Faun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overigFaun onbekend/overig

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *