Digitaal museum: Bugatti EB 110

Bugatti EB 110
Bugatti heeft meerdere keren bestaan. Natuurlijk als automobielpionier van de familie Bugatti en nu als Volkswagen-dochter. Maar in de jaren ’90 was het van Romano Artioli, onder zijn leiderschap werd één model gebouwd in Modena: de Bugatti EB 110.

De EB 110 werd op 15 september 1991, exact 110 jaar na de geboorte van Ettore Bugatti, onthuld. Weet je direct waar de naam vandaan komt. In 1995 ging het bedrijf failliet nadat het te veel hooi op de vork hadgenomen. Men was druk met het ontwikkelen van de vierdeurs EB 112 en de overname van Lotus. In deze periode zijn 139 stuks gebouwd. De onderdelenvoorraad inclusief nog niet afgebouwde chassiswerden door Dauer uit Nürnberg gekocht, die met die onderdelen niet alleen de eigenaren van onderdelen bleef voorzien, maar zelf ook nog een paar exemplaren bouwde.

De Bugatti EB 110 was uitgerust met een 3,5 liter V12 motor met maar liefst 4 turbo’s. Deze dreef via een 6-gangs versnellingsbak alle 4 de wielen aan. Met de 560 paarden die die motor levert gaat hij in 3,2 seconden naar 100 kilometer per uur en een top van 343 kilometer per uur.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *