Drie lekke banden houden De Rooy van winst

Drie lekke banden, veroorzaakt door stenen en rotsen in de Marokkaanse woestijn, hebben Gerard de Rooy van de winst in de eerste etappe van de OiLibya Rally gehouden. Op weg naar CP2, waar De Rooy halverwege de 370 km lange proef de snelste tijd klokte, had hij al 22 auto’s ingehaald. Vanaf dat punt leverden drie lekke banden De Rooy bijna een half uur vertraging op, waardoor hij als zesde truck over de finish kwam. Teamgenoten Federico Villagra (tweede), Ales Loprais (derde) en Ton van Genugten (vierde) eindigden voor de captain van Team Petronas Iveco De Rooy.
Iveco Trakker
“Het was een prachtige special,” oordeelde De Rooy bij de finish. “Maar heel zwaar voor de banden. Eigenlijk was dat best goed voor ons, omdat we hier nieuwe velgen aan het testen zijn. Kort voor CP2, nadat we al belachelijk veel auto’s hadden ingehaald, kregen we de eerste lekke band. Die konden we nog bijpompen, maar na het CP moesten we ‘m toch wisselen.”
Na het wisselen van het wiel kon De Rooy al snel weer inlopen op landgenoot Martin van den Brink. “We zaten op zijn staart, maar hij vertikte het om ons erlangs te laten. Ik heb het op alle mogelijke manieren geprobeerd: door de stenen, over de stenen, de bochten afsnijden, maar het lukte niet en uiteindelijk kostte het een tweede lekke band.”
De Rooy had maar twee reservewielen bij zich en dus kwam het erg slecht uit dat kort na de tweede lekke band diezelfde band weer lek ging toen een grote steen de velg krom sloeg. “We moesten wachten op Ton van Genugten voor een nieuw wiel. Gelukkig zat hij er niet al te ver achter en kostte die derde band ons alles bij elkaar maar 18 minuten. We zijn daarna voorzichtig naar de finish gereden om nog meer lekke banden te voorkomen. Al bij al ben ik niet ontevreden: drie lekke banden hebben ons maar 28 minuten gekost. Da’s niet slecht. Los van de kapotte banden heb ik me prima geamuseerd.”

Ook Van Genugten was best tevreden met zijn vierde plaats op zijn eerste wedstrijddag in de Iveco. “Niet alleen tevreden, gewoon heel blij. We moesten helemaal achteraan starten en ondervonden behoorlijk wat weerstand onderweg. Twee trucks lieten ons er echt niet langs, dus daar moesten we buitenom, over de stenen, voorbij. Dat was niet zonder risico’s, maar het gaf veel voldoening toen we er eenmaal voorbij waren zonder lek te zijn gereden.”
Van Genugten finishte als zesde algemeen in de Open Klasse terwijl hij als 36ste was gestart en ook nog had moeten stoppen bij De Rooy. “Het was een pittig dagje om mee te beginnen, maar de truck is echt super en het resultaat is absoluut veelbelovend.”
Iveco Powerstar
De tweede etappe van de OiLibya Rally is een lus door de Drâa-regio, bestaand uit 141 km verbinding en 224 km special.

Uitslag ss1
Trucks (totaal in Open Klasse)
1. Van den Brink (1) 03.45,35
2. Villagra (2) + 00.01,03
3. Loprais (4) + 00.14,43
4. Van Genugten (6) + 00.19,53
5. Vratny (8) +00.26,24
6. De Rooy (9) + 00.28,20

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *