Op bezoek bij Fokke van den Akker

Een paar dagen geleden (oktober 2015) moest ik een pakketje afleveren bij Fokke van den Akker. We kregen daarbij ook de gelegenheid zijn oldtimer wagenpark eens nader te bekijken.


Sinds dit jaar is deze Hanomag-Henschel F191 nieuw in het wagenpark, deze nog ongerestaureerde truck is overgenomen van Braam uit Wijchen.

De oudste truck is een Ford TT, die nog regelmatig met ritten meerijdt. Naar de start van de rit staat hij dan in de trailer achter de Hanomag-Henschel. De T-Ford bedienen is nog vrij lastig, de pedalen hebben totaal andere functies dan we tegenwoordig gewend zijn. Na de eerste probleemloze rit bij een meeting van de T-Ford club krijg je dan ook een speciaal T-Ford-rijbewijs, maar het blijft lastig. Het Fordje is overigens geheel in de stijl gemaakt zoals die van Fokke zijn grootvader ook was

Deze Bedford OYD kende ik nog niet. Deze is overgenomen van iemand die halverwege de restauratie gestrand is. Deze heeft de laadbak weggehaald en de cabine vervangen door een spiksplinternieuw exemplaar dat al sinds 1941 ergens in een Engelse schuur stond. Motorisch moet er nog behoorlijk wat aan gebeuren. De veteraan uit de Tweede Wereldoorlog moet er net zo uit gaan zien als de bodewagen die het familiebedrijf in de jaren ’50 had. Nog een hele klus. Fokke van den Akker: “Ik ben nog geen 100, dus ik heb nog even.”

Mooi kunstwerk als poortwachter.

Om het verhaal nog wat completer te maken hier onder nog een paar archieffoto’s, van zowel de collectie oldtimers, oldtimers die niet meer in bezit zijn als wat foto’s van het inmiddels niet meer bestaande bedrijf.

One Response

  1. Tom 10 oktober 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *