Negen nieuwe Scania’s voor Hoogendoorn

Directeur Ad Hoogendoorn van het gelijknamige transportbedrijf was afgelopen jaar helemaal niet blij toen hij merkte dat hij een deel van zijn vloot eerder dan gepland moest inruilen vanwege de milieueisen op de Maasvlakte. Maar zijn ergernis sloeg al gauw om in enthousiasme toen hij via de boordcomputers de brandstofverbruikscijfers zag van zijn nieuwe Scania’s R410 4×2 Highline trekkers.
Scania R410
“Het verbruik van die zescilinder 410 pk motor met alleen SCR is extreem laag,” aldus Hoogendoorn. “Dat maakt beslist veel goed, want dat telt elke dag opnieuw door.” Hoogendoorn kocht negen nieuwe trekkers, allemaal R410 Highline. Daarvan zijn er nu drie uitgeleverd. De rest volgt verspreid over 2016. De negen komen bovenop de R 410 voertuigen die hij vorig jaar al nieuw in gebruik nam. “Sommige collega’s zweren bij zwaardere motoren, maar wij rijden voornamelijk regionaal, wat Benelux en naar Duitsland. Voor wat wij er mee doen, komen we met dit vermogen niets tekort.”

Hoogendoorn is een familiebedrijf en daar is Ad heel trots op. “Mijn vader heeft het bedrijf opgezet en ik zet het voort. We hebben zelfs een familiewapen. Voor zover wij weten, moet er ooit eens ergens een heuse ridder Hoogendoorn hebben rondgelopen. Dat is niet de hoofdreden, maar ik vind wel dat als je een echt familiewapen hebt, je dat best mag laten zien. Daarom zet ik het op elke truck, ook ter ere van mijn vader.”

Hoogendoorn is actief in het ADR-vervoer met tankchassis en containers. Het bedrijf omvat 32 trekkende eenheden waarvan het overgrote merendeel Scania. “Onze voertuigen zijn vrij standaard uitgevoerde ADR-gekeurde trekkers. Wel hebben we gekozen voor een aantal Premiumopties zoals de luxe chauffeursstoel en de multimedia geluidsinstallatie. Ook hebben we op elk voertuig een PTO-aangedreven compressor. Om de chauffeurs voldoende ruimte in de cabine te gunnen, zetten we RVS-kisten aan het chassis. Sowieso: je wilt in dit soort transport niet alle noodzakelijke koppelingen en slangen in de cabine hebben. Net zomin als de hele veiligheidsuitrusting van de chauffeur.”

Het succes van de R 410 binnen het voertuigpark van Hoogenboom is ook te verklaren vanuit de extra trainingen voor de chauffeurs. “Dat is deels ingegeven vanwege het grote bedrijfsbelang. Een zuinige chauffeur, rijdt bewuster en maakt daardoor ook minder gauw schade. Maar veel van onze opdrachtgevers vragen ook om aanvullende opleidingen voor alle chauffeurs die bij hun op het terrein komen. Daar is Behavior Based Safety de leidraad en dat werkt door in het hele opereren van een ADR-chauffeur.” Scania biedt bij elke nieuwe truck een gratis Driver Training (code 95) aan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *