Digitaal museum: Condec M561 “Gama Goat”

Condec M561 Gama GoatDe Condec M561 Gama Goat is een voertuig met legendarische terreinvaardigheden. Frank Langenberg en Ron van Gemeren waren schier onoverwinnelijk toen ze met dit voertuig aan het EK Truck Trial meededen. Condec M561 Gama Goat
De Gama Goat is een amfibische knikgestuurde 6×6, ontworpen voorhet Amerikaanse leger in Vietnam. Naast de knikbesturen waren de voorste én achterste as ook gestuurd (in tegenovergestelde richting) zodat hij extreem goed manoevreerbaar was.
Condec M561 Gama Goat
De naam Gama Goat komt van ‘Gamount Goat’. Gamount naar ontwerper Robert Gamount. Goat omdat hij net zo goed is in de bergen als dit gesikte dier.
Condec M561 Gama Goat
Naast de M561 1½-tons truck had je ook een ambulance-versie: de M792.
Condec M561 Gama Goat
Tussen 1969 en 1973 zijn ruim 14.000 exemplaren gebouwd, waarvan (helaas!) verreweg de meeste exemplaren vernietigd zijn op last van de US Army. De M561 werd aangedreven door een 2,6 liter tweetakt Detroit Diesel met 101 pk. Deze heeft een heel krachtige omzetting, maar kan desondanks ook een top van 90 kilometer per uur halen. Hij weegt selchts 3.300 kilogram. Wie dieper de materie in wil duiken verwijs ik graag door naar vintagemilitarytrucks.com of Wikipedia. Met dank aan Jaco Terlouw voor de foto helemaal boven.

Update: Frank Langenberg stuurde een actiefoto van zijn Gama Goat ter aanvulling van dit artikel.

2 Comments

  1. ron 11 april 2018 Reply
  2. Jan Clevering 12 april 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *