Beste Babette (deel 82) “Wat te doen met 700 miljoen?”


Beste Babette, maandag reden we verder op het rondje waar we vrijdag waren gestopt: met grond van Middenmeer naar Alkmaar, en vervolgens met korrel van Alkmaar naar Middenmeer. Op het nieuws was er dan wel verteld dat mensen schouder aan schouder over de stranden en door de bossen liepen, het leek erop dat er ook veel mensen thuis waren gebleven om eens lekker de zolder, het schuurtje en de tuin op te ruimen. De grond die we laadden werd in Middenmeer gewogen, daarna moesten opnieuw leeg inwegen in Alkmaar voor de korrel, en we zagen de file groeien. Van 4 hoveniers met een aanhanger en 2 vrachtwagens, naar een flinke rij die het verkeer op de doorgaande weg enigszins hinderde. We waren blijkbaar net voor de drukte weg. Om in Middenmeer vervolgens bijna vast te komen zitten in een file van autootjes met aanhangertjes, mensen die in de file stonden voor het stukje stort waar particulieren gratis mogen dumpen, de slinger van blik en struiken onder een netje reikte van de poort tot aan de rotonde. Gelukkig was het verder wel rustig op de weg, en hebben we slechts 2 keer in de file gestaan, omdat de Leeghwaterbrug even dicht moest voor verkeer.

’s Avonds zaten we weer voor de tv, voor een persconferentie met een aantal ministers. Er kwam geen lockdown *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* heerlijk om tegen Wingman te kunnen zeggen dat ie eens geen gelijk had. Toch werd het wel allemaal wat strenger. Met zoveel mensen tegelijk in een park een frisse neus halen, is niet de bedoeling. Houd anderhalve meter afstand en kom niet samen in grote groepen, want dan riskeer je een bekeuring. Alle evenementen groter dan 100 personen waren al afgelast tot 6 april, nu zijn alle evenementen groter dan 3 personen afgelast tot 1 julo *smiley die aan z’n kin krabt* of 1 junij? Die maanden lijken zo op elkaar he. En natuurlijk was er weer veel lof voor de mensen in de zorg, want oh oh wat werken die toch hard! Heel fijn hoor, ja, heel goed *smiley die met z’n ogen rolt* ik mag er toch vanuit gaan dat een aantal mensen die persconferenties hebben opgenomen, en bij de eerstvolgende vergadering over een nieuw CAO zeggen “wacht even, laten we eerst eens kijken naar een paar filmpjes.”

Dinsdag moest er natuurlijk worden nagepraat over de persconferentie, en werden alle zinnen nog eens nageplozen over wat er nu echt bedoeld werd. We reden wederom in het rondje van Middenmeer naar Alkmaar en weer terug, dus tijd genoeg om te luisteren. Horen wat er allemaal niet door gaat, zoals Koningsdag en de grote herdenking en viering op 4 en 5 mei. Ook kwamen er al berichten binnen over de kampeervakantie met de familie, de camping zou wel open gaan, maar alle horeca en toiletgebouwen zouden dicht blijven *smiley die achter z’n oor krabt* anderhalve meter afstand houden doen we altijd al, vanwege de scheerlijnen, maar het idee dat we niet met meer dan 3 personen onder de luifel mochten ontbijten, deed ons besluiten om te annuleren en meteen voor volgend jaar te boeken. Een andere afgelasting kwam er vanuit China; de provincie waarin Wuhan ligt, waar het virus is begonnen met verspreiden, word langzaam weer uit een lockdown gehaald *smiley met opengesperde ogen* *smiley die met z’n neus tegen het raam gedrukt staat* ik klink een beetje als Dokter Mengele, waar wat een interessant experiment! Zal het virus opnieuw oplaaien, of heeft de lockdown gewerkt? En hoe lang zal het duren eer de economie weer als normaal draait? Kunnen we dat mooi even afkijken, of de strategie daaro echt de beste is geweest.

Ondertussen was er (gelukkig) ook nog ander nieuws, want met al dat corona-gebeuren, lijkt het wel alsof er verder helemaal niets gebeurt. We waren het al bijna vergeten, maar het milieuvonnis dat was geveld nadat Urgenda een rechtszaak tegen de staat had aangespannen, staat nog steeds. De deadline staat op 1 april (geen grap) maar word waarschijnlijk iets later, omdat de minister het toch wel even heel druk heeft met een paar andere zaken. Je zou denken dat we al aan het akkoord van Parijs voldoen, aangezien er een stuk minder word gevlogen, gevaren en gereden. Maar de uitstoot van vliegtuigen telt niet mee in de berekeningen en de verwachting is dat na de corona-crisis er weer flinke files zullen staan *pauze voor dramatisch effect* *smiley met een opengevallen mond* wacht even, even terug. De uitstoot van vliegtuigen word niet meegenomen? Het werd in een kort tussenzinnetje even vermeld, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het vliegverkeer doet niet mee aan de uitstoot van vieze stofjes *smiley die met z’n hoofd op het stuur trommelt* kunnen ze zoiets serieus aan het volk verkopen? Kunnen ze glashard zeggen dat de veestapel gehalveerd moet worden, maar wat vliegtuigen (letterlijk) de lucht in blazen, dat is allemaal geen probleem? Er werd verder nog wat gezegd over het sluiten van een kolencentrale ofzo, maar ik zat iets anders te bedenken. Als het vliegt, dan stoot het dus niks uit, in ieder geval niet op papier, en die papieren waarheid, daar gaat het om. Dus laten we het vee in Nederland nu gewoon in een tuigje onder een drone hangen, en op die manier door de stallen en over de akkers laten bewegen. Je zal wel een flinke drone nodig hebben om honderden kilo’s aan dikbil in de lucht te houden, maar alle scheten die de koe laat, tellen dan niet mee want het is een soort van vliegtuig. Probleem opgelost! Geen halvering van de veestapel, alleen even een paar drones bestellen bij Ali Baba, als de fabriek in China na 8 april weer draait.

Iets anders wat wel een beetje met corona te maken had, was de waarschuwing van een paar economen, die los van elkaar op de radio vertelden over de lange termijn effecten van de maatregelen die er tijdens deze pandemie worden genomen. Het zijn nu vooral de ouderen en mensen die al ziek waren, die overlijden aan (de gevolgen van) het virus. En de aantallen van overleden mensen die worden genoemd, liggen nog steeds een stuk onder het aantal dat komt te overlijden bij een stevige griepepidemie. Zo zijn er een paar jaar geleden in Italië 22.000 mensen overleden aan de (gevolgen van) griep. Niks over gehoord, getal staat ergens op internet voor de mensen die zoiets interesseert. Nu zijn er 5.000 mensen overleden en ligt het hele land plat. En dus ook de economie. Als niemand meer naar buiten mag, word er bijster weinig gekocht, afgezien van wat wcpapier en lang houdbare pasta. Mensen zitten zonder werk en dus zonder inkomen. Statistisch gezien is het zo dat wanneer mensen van bijstandsniveau of zelfs nog daaronder moeten leven, ze niet gezonder worden. Er is minder geld en meer stress over geld, dus word er vaker voor ongezonde en goedkope voeding gekozen, in combinatie met sociale isolatie omdat er geen geld en veel schaamte is, dus sportscholen en activiteiten worden gemeden en mensen slijten hun dagen binnen op de bank. Dat is statistisch he, wil niet zeggen dat iedereen het doet, maar gemiddeld gezien gaat het wel zo. Dat kost dan eerst al meer aan uitkeringen, vervolgens gaan die mensen meer mankeren vanwege hun minder-gezonde leefstijl, en ze gaan eerder dood met een langer ziekbed, dan mensen die (iets) meer verdienen en gezondere keuzes kunnen veroorloven. Allemaal kosten voor de maatschappij die we nu niet zien, maar die er straks wel aan zitten te komen wanneer je het land onderdompelt in een complete en zeer strikte lockdown. De getallen die daaraan hangen, voor al die uitkeringen en de verdere stijging van de zorgkosten, zouden volgens de economen ook meegenomen moeten worden in de keuze voor een bepaalde mate van lockdown. De duimschroeven verder aandraaien is juist niet goed, we moeten zoveel mogelijk door blijven gaan met leven, geld verdienen en geld uitgeven, anders krijgen we de komende jaren nog een enorme rekening op ons bordje. Vooral omdat het aantal sterfgevallen in alle landen nog steeds lager is dan bij een huis-tuin-en-keuken-griepepidemie *smiley die z’n schouders ophaalt* maar goed, ik ben net een paar weken te kort naar school geweest om mezelf viroloog, epidemioloog of econoom te kunnen noemen, dus ik heb er geen verstand van en zal er vanuit moeten gaan dat de ministers doen wat voor ons het beste is.

Woensdag zat ik thuis in quarantaine.

Donderdag mochten we weer eens naar Hoorn *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* de zandvlakte lag al helemaal vol, maar op de sloten die waren gevuld met vlukszand, moest nog een extra laag zand voor wat meer druk op de ondergrond. Een beetje tactisch kiepen dus, tussen de gekleurde paaltjes die her en der in de zandbaan stonden. Door een behulpzame collega werden we geattendeerd op een lekke band *smiley die diep zucht* helaas helaas, moesten we tussendoor dus even afzwaaien om bij de bandenboer het rubber te laten plakken en ondertussen een praatje te maken met de autoliefhebbers die daar werkten. Puur uit interesse werden al jouw banden nog even nagekeken op profieldiepte, aangezien de dubbellucht, waarvan er eentje lek was, wel een beetje scheef leek afgesleten. Nu is het bij MAN’s een hardnekkige karaktertrek dat de auto nogal naar rechts trekt, waardoor het stuur steeds verder naar links gaat afwijken wanneer je rechtuit rijd, maar de laatste tijd was het bij jou net even wat erger geworden. Zeg maar nadat een voorwiel was gewisseld omdat er een spijkertje in zat. Inderdaad, nu de bandenmeneer het zo zij, was het misschien wel erg opvallend en moest het ook maar weer eens gemeld worden bij de eigen garage.

Met slechts 3 rondjes achterstand en een ingekorte pauze konden we weer aansluiten in het rondje. Er was een maximum aantal kuubs afgesproken, wat betekende dat we halverwege de middag klaar waren. Collega’s waren al de hele dag drainagezand naar een sportveld aan de andere kant van Westfriesland aan het rijden, en daar was iets meer nodig dan in de eerste instantie gedacht, dus konden we met 3 auto’s daar nog eens aansluiten in het rondje *smiley die strak in z’n tuigje hangt* sterker nog: er was zoveel zand nodig dat we bij wijze van uitzondering na 4 uur nog mochten komen laden, dus gas op de lollies en 2 rondjes wegtrappen, want als zoiets gebeurt, dan moet je die mogelijkheid met beide klauwtjes aanpakken natuurlijk!

Tijd genoeg om nog even naar de radio te luisteren dus, want het CPB (Centraal Plan Bureau) kwam met een waarschuwing: we raken in recessie *smileys die gillend door elkaar heen rennen* en het word een stevige! Toevallig hadden we het er laatst ook al eens over, dus voor de zekerheid heb ik het nog eens nagezocht: recessie is al er 2 kwartalen (zei ik 2 maanden? Sorry, 2 kwartalen) op rij een dalende groei van de economie is. ‘Dalende groei’ klinkt in mijn oren als ‘krimp’, maar ‘dalende groei’ voelt iets minder dramatisch aan. Dat betekent dus dat een economie 6 maanden lang niet groter groeit dan de maand ervoor. Iets wat we in de afgelopen tig jaar al vrij vaak hebben meegemaakt. Pas in 2008 werd het een dingetje om rekening mee te houden, toen duurde het langer dan 2 kwartalen en pas dan mag je spreken van een ‘crisis’. Er word wel eens geroepen ‘verspil nooit een goede crisis’ als in ‘leer ervan zodat je bij de volgende beter voorbereid bent’, maar dat heeft niet iedereen gedaan. Nog voordat corona wereldwijd in het nieuws was, is er een onderzoek geweest waaruit bleek dat 2,5 miljoen huishoudens moeite hebben om rond te komen. Dat varieert van ‘aan het einde van het loon heb ik nog 3 dagen over’ tot serieuze grote schulden met vele nullen voor de komma.

En nu zit het land halvers op slot. De horeca is dicht, grote beroepsgroep die thuis zit, met een contract dat word doorbetaald met steun van de overheid, of zonder geld omdat ze via een uitzendbureau werkten. Winkels mogen wel open zijn, maar mensen word aangeraden om thuis te blijven en afstand van elkaar te houden, dus afgezien van wat noodzakelijke babykleertjes en dagelijkse make up, lijkt er weinig te worden verkocht. Toeleveranciers staan stil. De bollensector ligt op z’n gat doordat niemand meer bloemen koopt en er nog minder naar het buitenland word verkocht. Kermisexploitanten hebben al aan de bel getrokken. Lange rijen met artiesten, cabaretiers, zingers, dansers, de hele culturele sector staat stil omdat evenementen niet door mogen gaan. De aardappelprijs is gedaald omdat niemand nog een patatje eet bij de snackbar. Groente en fruit wat normaal voor de export gaat, komt nu niet voorbij de veiling. Allemaal berichten die de afgelopen dagen al in het nieuws waren, en dan is men geschrokken als iemand roept dat de economische groei de komende maanden zal dalen *smiley die achter z’n oor krabt* de ene helft van het land zit thuis zonder inkomen, de andere helft van het land werkt in de zorg of wcpapier-distributie en maakt zoveel overuren dat ze geen tijd hebben om geld uit te geven. Ja natuurlijk drukt dit op de economie! Ja natuurlijk raken we in een recessie! Het verloop van het virus en de mate van lockdown waarin we zitten, zal bepalen of we ook in een crisis gaan raken, of dat we over een paar maanden de boel weer oppakken en dit jaar over een tijdje alleen nog als kleine schommeling te zien zal zijn in de economische grafieken van de geschiedenis.

Het Nibud heeft een informatiekrant gemaakt over de hele situatie. Hoe je om gaat met plotseling minder inkomen, maar ook met tips van een gedragsdeskundige hoe je om kunt gaan met stress. Neem in ieder geval deze tip mee: blijf in godesnaam KALM! Want mensen die in de stress zitten, zijn eerder geneigd om dingen te kiezen die op korte termijn plezier geven, in plaats van na te denken wat wijzer is voor de lange termijn. En daar spelen verkopers handig op in, dat je bijvoorbeeld geen verzendkosten hoeft te betalen als je nu dat snowboard koopt op die website. Je bent dan geneigd om te zeggen “ja kopen! Besparen op verzendkosten!” maar denk rustig even na en besef je dan “ik kan nu helemaal geen wintersport betalen, dus ik heb helemaal geen snowboard nodig!”, dan bespaar je veel meer dan alleen de verzendkosten. Krijg je korting op het tweede slecht zittende t-shirt, en de vierde gratis als je er 3 koopt? Lekker laten liggen, je hebt al genoeg shirts. Tweede megazak chips van een A-merk gratis? Klap even het bordje om dat voor de prijs hangt, en zie dat die eerste zak chips net zoveel kost als een pak wasmiddel van een huismerk. Lekker voorbij laten gaan dus, al die korte termijn pleziertjes, en nadenken of het je op langere termijn ook zal helpen.

Gelukkig was er ook goed nieuws voor mensen die inkomenloos thuis zitten: de energieprijzen zijn flink gedaald. We hebben weer een flutwinter gehad, dus er hoefde weinig gestookt te worden. Dankzij corona ligt veel van de fabricage wereldwijd stil, dus daar is ook minder vraag naar energie. Omdat er ondertussen nog een paar alfamannetjes aan het bakkeleien zijn over de productie van olie, is de prijs flink gezakt en werkt dat ook nog een beetje door in de prijzen die de consument uiteindelijk betaalt. Neem even de moeite om je contract met de energieleverancier erbij te pakken, kijk of je kan overstappen en ga lekker wat prijzen met elkaar vergelijken. Vergelijk ook de vergelijkingssites (je hebt toch tijd zat) want er kan per website nog wel eens verschil zitten in het maandbedrag of het kadootje dat je krijgt aangeboden.

Vrijdag mochten we naar Schagen toe, zandjes rijden naar Heerhugowaard, die grote nieuwbouw waar ondertussen gewoon alles doorgaat. Het was lekker rustig op de Stress3, we konden aardig doorrijden en het viel nu pas op dat een rondje gewoon korter dan een uur duurt *smiley die wit wegtrekt* als mensen massaal blijven thuiswerken, dan is alle nieuwbouw straks veel sneller klaar, is meteen het tekort aan chauffeurs opgelost, want dan redden we het wel met de aantallen die er nu zijn.

Over nieuwbouw gesproken: het was een kort berichtje dat voorbij kwam, niet eens in het nieuwsbulletin, maar een commissie die in de gaten moet houden hoeveel duurder bouwprojecten worden (zijn we al zover? Dat we van tevoren al zulke commissies opstellen?), heeft berekend dat het project Zuidas-Dok, waarbij een deel van de A10 bij Amsterdam ondergronds word gemaakt, zodat er bovenop nog meer woningen en kantoren gebouwd kunnen worden, iets van 700 miljoen tot 1 miljard meer gaat kosten dan in eerste instantie was gezegd. Ja dat was een hele lange zin, ik zal het iets duidelijker maken.
Zuidas-dok.
Kost 700 miljoen tot 1 miljard.
MEER.
Dan eerst was gezegd.
Dat is nogal een bedrag extra, voor het ondergronds maken van een stuk snelweg en daarmee ruimte creëren voor wat overprijsde woningen en haast onbetaalbare kantoren. Terwijl we onlangs hebben gezien dat die sector daar eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is, want ze zijn in niet 1 speech, toespraak of persconferentie genoemd. Tuurlijk, bankensector en kantoorpiepeltjes zijn belangrijk, maar niet zó belangrijk dat er 700 miljoen tot 1 miljard extra aan uitgegeven moet worden. Toch? Blijkbaar kunnen ook zij makkelijk thuis werken. En als het vanuit huis kan, dan kan het kantoor ook in een krimpgemeente in Zeeland of Groningen staan. Hebben de cateraars, ramenlappers, receptionisten en schoonmakers daar ook nog wat werk. Hoeven de medewerkers maar 1 keer in de week van hun woonplaats 50 kilometer buiten Amsterdam, omdat ze dichterbij niets konden betalen, niet in de file naar Amsterdam te rijden, maar in alle rust naar een andere uithoek van het land. Want de woningen die er gebouwd gaan worden, dat word niet echt iets voor Jan Modaal. Grote bedragen die alleen voor de mensen in de top van het bedrijf zijn op te hoesten, en dat zijn dan vaak ook nog arbeidsmigranten. Mensen die van heinde en verre hierheen komen omdat ze zo goed zijn in ‘bank-dingen’ *smiley die achter z’n oor krabt* nou en je ziet wat daarvan komt, mensen uit vreemde landen nemen ook vreemde ziektes mee.

Waarom word zo’n project dan doorgezet? Kunnen we niet zeggen ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ en de boel afblazen, dat we die 700 miljoen aan iets nuttigs kunnen uitgeven. Zoals de ziekenhuizen, waarvan er vorig jaar een aantal zijn gesloten omdat ze failliet waren. Failliet, dat impliceert dat er winst gemaakt moet worden in een ziekenhuis. Terwijl het eigenlijk net zo is als de garage bij ons: strikt gezien maakt die afdeling alleen maar verlies, want het enige wat ze doen is onderdelen bestellen en arbeidsuren bezig zijn met materiaal dat stil staat. Voor de duidelijkheid: natuurlijk zijn ze nuttig en zijn we gek op onze monteurs, want met een MAN heb je nog wel eens wat ongepland onderhoud nodig, en als alle auto’s, kranen, trechters en grindzeverij-installaties vastlopen omdat er geen onderhoud is, dan verdienen we ook niks. Maar puur naar de getallen op papier gekeken, kosten garages en ziekenhuizen alleen maar geld. Laten we dan ook zorgen dat we genoeg geld in die ziekenhuizen stoppen zodat ze kunnen doen waar ze voor zijn: kapotte mensen weer oplappen. Zorgen dat er een beetje overcapaciteit is, voor het geval er een groot ongeluk gebeurt met 50 auto’s in een kopstaartbotsing, een trein ontspoord vol met Zuidas-forenzers die gered moeten worden, een epidemie opduikt waarvoor honderden bedden in de IC nodig zijn, compleet met beademingsapparatuur en beschermende kleding voor het personeel. Was die 700 miljoen tot 1 miljard in ziekenhuizen en het zorgsysteem gestopt, dan hadden we niet vandaag, maar een week of misschien wel 2 later, pas last gehad van de alarmerende berichten dat de ziekenhuizen vol beginnen te raken en dat er geen apparatuur meer beschikbaar is.

Of laat ik mij nu teveel door ondoorgrondelijke cijfers en dwingende radiostemmen beïnvloeden, en ben ik nogal ongepast de hobby-econoom aan het uithangen?

Na een dagje zandracen tegen onszelf, mochten we een duizelingwekkende 3 kuub zand laden in Alkmaar *smiley met opengesperde ogen* onschuldig kijken en hopen dat je niet aan de kant word gezet door de politie wegens overbelading! Kiepen in een voortuintje in een knusse woonwijk, waar de bewoners aan het thuiswerken waren met een schep en een kruiwagen. Zonder file naar de zaak toe, de wielen natrekken die gisteravond nog zijn vervangen door de monteur *smiley die een kushandje doet* heeft weer een hoop geld gekost, maar je reed vandaag wel wat minder rechtsaf. Nog even de kleppen smeren, en daarna 2 dagen in lockdown.

Iedereen een fijne zonnigdag. Het lijkt mooi weer buiten, maar laat je niet foppen: het is ideaal weer om lekker binnen te blijven! Hier branden de kaarsjes alweer om nog meer te besparen op de stookkosten, en straks gaat de tv aan om optimaal gebruik te maken van de stroom van de zonnepanelen, het is misschien niet heel gezellig, dat sociale afstand-houden, maar wel lekker goedkoop *smiley die dollarbiljetten in de lucht gooit*

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *