Tomos en Cimos bouwden Citroëns in Joegoslavië

In de stad Koper (vroeger in Joegoslavië, nu in Slovenië) is de bij ons ook bekende brommerfabrikant Tomos gevestigd. Wat buiten het niet op Frankrijk gefixeerde deel van de Citroënwereld minder bekend is, is dat dit bedrijf ook Citroëns heeft gebouwd. In Tehniški muzej Slovenije staan drie mooie voorbeelden.


Een Citroën-Tomos Ami 6 uit 1967, met de bekende 602 cc boxermotor, die wel iets meer pk heeft dan de exemplaren uit de eend. Dit exemplaar moet nog gerestaureerd worden.


De Citroën-Tomos 2CV4 in het museum is in 1968 gebouwd en uitgerust met een 425 cc motor. Hij kostte destijds anderhalf miljoen dinar en was daarmee samen met de Zastava 750 de goedkoopste auto van Joegoslavië. Kostte als nog 15 Sloveense maandsalarissen.


De Citroën-Cimos Diana 6 van het museum is in 1977 gebouwd en ook uitgerust met de 602 cc motor. En nee, dat is geen spelfout. Bij ons heette hij Dyane, in Slovenië Diana. Het was de Ami niet gelukt de 2cv te vervangen, met dit model, wat meer op de eend (Spack in Joegoslavië) leek, deed men nog een poging. Vanaf 1973 werden de Citroëns niet meer gebouwd door Tomos, maar door Cimos. Wel nog steeds in de stad Koper. Een stad die overigens absoluut een bezoek waard is!

One Response

  1. Oosterwijck 5 mei 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *