Een terugblik op het leven van Rob Lammers – Marcel van der Sluis

Op donderdag 2 november jl. overleed op 72 jarige leeftijd Rob Lammers. Binnen de wereld van de DAF-enthousiastelingen een bekende en zeer gewaardeerde naam. Rob Lammers was dé DAF-kenner van Nederland met een groot hart voor dit ooit prachtige Nederlandse bedrijf. DAF Trucks NV is sinds 1996 in Amerikaanse handen en onderdeel van PACCAR Inc.

De DAF-hobby begon voor Rob Lammers toen zijn vader in 1959 een DAF 600-personenauto kocht. Rob Lammers begon gelijk van alles te verzamelen over de DAF 600: folders, speldjes en een echte DAF 600-modelauto van Lion Car, die je kon kopen bij V&D voor 2,95 gulden. Het DAF-virus liet Rob Lammers niet los en op een moment kwamen de eerste DAF-auto’s in zijn bezit. Rob Lammers was chauffeur op een DAF FA 2000 DH-vrachtauto bij Wisselink’s Textielfabrieken uit Enschede. Hele dagen was hij onderweg naar vooral Brabant en België. Inmiddels wist Rob zijn adressen voor complete auto’s en onderdelen. Zijn ‘werkvrachtwagen’ mocht van zijn baas ook gebruikt worden op de terugweg om auto’s of onderdelen mee te nemen naar Enschede. Ook handelaren, garages en sloperijen wisten Rob te vinden voor bijzondere DAF’s. In de hele omtrek van Enschede werden de DAF’s gestald in loodsen en schuren. Op 10 april 1979 werd door Rob Lammers de Stichting DAF Automobiel Museum opgericht. Er waren reeds 70 DAF-voertuigen in bezit en de stichting was dringend op zoek naar onderdak. Van de gemeente Enschede kon de leegstaande textielfabriek Baurichter van 4.000 m2 aan de Getfertweg worden gehuurd. Dit pand werd gebruikt als depot om alle DAF-voertuigen in onder te brengen. In juni 1983 kwam er voor de Stichting DAF Automobiel Museum de mogelijkheid om bij Gerh. Jannink/Bontex aan de Haaksbergerstraat 155 in Enschede een hal te huren van 1.200m2. Hier werd het eerste officiële DAF Museum gevestigd en dit werd meteen het thuis van een grote groep DAF-liefhebbers die vanuit alle provincies in Nederland het museum wisten te vinden. Velen werden donateur uit waardering voor al het belangrijke werk wat Rob Lammers had verricht en zijn passie om DAF’s als erfgoed te bewaren voor het nageslacht. Rob Lammers was in feite de eerste die inzag dat oude voertuigen bewaard moesten blijven én was absoluut de eerste die een eigen museum opende. De huur van het eerste museum werd vrij snel opgezegd. De Stichting DAF Automobiel Museum moest weer op zoek naar een museumpand. De confectiefabriek van Lonneker Vakkleding (Kayser) aan de Bentstraat 43 in Glanerbrug stond al jaren leeg. Op 24 juni 1985 werd het pand met buitenterrein van 3.800 m2 gekocht en na vele maanden noeste arbeid omgetoverd tot een echt museumpand. In dit pand was er ruimte om de DAF-collectie mooi te exposeren en werden er voor de donateurs modelauto beurzen georganiseerd en speciale tentoonstellingen. Het DAF Museum werd bekender en bekender en kon reken op grote aantallen bezoekers. Het was hét thuis voor de DAF-fanaten met een bevlogen Rob Lammers als gastheer. De echte waardering kwam toen Rob Lammers in 1986 als manager museum bij DAF Trucks in dienst kwam. DAF wilde een fabrieksmuseum in Eindhoven en zag Rob Lammers als de ideale man om dit museum te leiden. In 1990 kocht DAF een pand aan in Eindhoven waarin ook nog de eerste werkplaats van DAF bewaard was gebleven. In 1992 was het museum zover klaar dat de verhuizing van de DAF-collectie naar Eindhoven kon beginnen. Nog voor de officiële opening ging DAF Trucks failliet en maakte een doorstart. Het DAF Museum bleef gelukkig buiten schot, echter kreeg Rob een baas waar hij niet goed mee door een deur kon. In 1995 nam Rob Lammers afscheid van zijn geliefde DAF Museum. Lang zat hij niet stil en in 1997 had Rob Lammers in Hengelo het Lammers Automobielmuseum geopend. Door omstandigheden was dit museum ook van korte duur. Ondanks de tegenslagen bleef Rob volhouden om oude voertuigen op te sporen en zijn passie hiervoor met mensen te delen. Kenmerkende eigenschappen voor een bijzonder gepassioneerde en bovenal aardige man. Rob bleef door de jaren heen handelaren en sloperijen bezoeken om oude voertuigen in de breedste zin des woords op de foto te zetten. Zijn roestonderzoeken deelde hij met liefhebbers op zijn forum Rusty Trucks. Vele van zijn verzamelde DAF’s staan nu in het DAF Museum in Eindhoven of worden liefdevol bewaard door verzamelaars. In februari 2023 maakte Rob zijn laatste grote fototocht langs handelaren en sloperijen. Ik (Marcel van der Sluis, red.) was een groot deel van die dag samen met hem op pad.

Depot Getfertweg.

Eerste DAF Museum: Haaksbergerstraat 155 Enschede.

Tweede DAF museum: Bentstraat 43 Enschede.

DAF Museum Eindhoven 1993.

Lammers Automobielmuseum Hengelo.

Rob de Struner. Deze foto heeft Marcel gemaakt tijdens een van de vele dagjes roestonderzoek met Rob. ‘Rob de Struner’ gebruikte hij als naam op zijn forum Rusty Trucks waar hij de moderator van was.

Tekst en beeld Marcel van der Sluis

2 Comments

  1. Liesbeth 9 november 2023 Reply
  2. Erik 12 mei 2024 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *