In memoriam Rob Lammers: Een man van onschatbare waarde

Tekst: Robert Baarda.

Rob Lammers krijgt het eerste exemplaar van het eerste DAF boek van Marcel van der Sluis overhandigd door de auteur.


Volgens mij moet ik veertien zijn geweest toen ik voor het eerst de “wereldreis” van mijn geboortedorp Swifterbant (Flevopolder) naar Glanerbrug (bij Enschede) ondernam. Een behoorlijke onderneming middels het openbaar vervoer. Eindbestemming was het DAF Automobiel Museum. Ik droomde daar weg bij een collectie die grotendeels verzameld was door Rob Lammers. Een hobbyist die uiteindelijk de drijvende kracht werd achter de stichting DAF Automobiel Museum.

Gisterochtend, 3 november 2023, ontvingen wij het bericht dat Rob Lammers na een kort ziekbed is overleden. Hiermee verliest DAF-minnend Nederland een grote initiator en verzamelaar. Iemand die onuitwisbare sporen heeft nagelaten en daarvoor alle eer verdient.

Wat begon in 1959, toen zijn vader een DAF 600 bestelde, is gedurende zijn leven uitgegroeid tot een geweldige collectie die tot op de dag van vandaag de ruggengraat vormt van wat tentoongesteld staat in het huidige DAF Museum te Eindhoven.

Lammers wist met donateurs en vrijwilligers iets op te bouwen vanuit pure liefde voor het merk DAF en haar producten. Vele restauratie projecten en bijzondere ontdekkingen vulden de nieuwsbrieven van het DAF Automobiel Museum.

Ook die jonge jongen uit de Flevopolder werd donateur en zo las ik in de nieuwsbrieven ook over moeilijke kwesties. De strijd om locaties, veiligstellen van aankopen, tegenwerking en ook de overgang van de collectie naar het nieuw opgerichte DAF Museum in Eindhoven.

Tot aan het faillissement van DAF in 1993 was Rob Lammers in leidende rol betrokken bij de oprichting van dit museum in de thuisstad van DAF. Gelukkig kon het museum na de doorstart van DAF blijven bestaan. De rol van Lammers werd, mede door verschil van inzicht, kleiner en meer op de achtergrond.

Geert Vermeer, sinds 3 juni jl. oud-voorzitter van het DAF Museum laat ons weten dat hij in de jaren ‘80 een bezoek gebracht heeft bij de voorraad in Glanerbrug. “Toen had ik nog niet kunnen denken dat ik ooit 10 jaar lang voorzitter zou zijn van het DAF Museum in Eindhoven. Ik heb altijd een groot respect gehad voor Rob Lammers. Bij mijn afscheid (en het 30 jarig bestaan van DAF Museum Eindhoven) heb ik nog geprobeerd om Rob aanwezig te hebben, maar zijn gezondheid stond het toen al niet toe.”

Ook sprak Vermeer lovende woorden over het belang van Rob Lammers voor het DAF Museum: “Als voormalig voorzitter van het DAF Museum in Eindhoven wil ik zeggen dat wij veel dank verschuldigd zijn aan Rob en een belangrijk deel van de collectie komt bij hem vandaan. Hij had het DAF hart op de goede plaats. Tijdens mijn voorzitterschap heb ik altijd openlijk mijn waardering voor Rob Lammers geuit. Ik condoleer familie en vrienden van Rob en wens hen veel sterkte met de verwerking van dit verlies.”

Mooie woorden voor een man die ons is ontvallen. Terwijl vandaag (4 november) in het DAF Museum een tentoonstelling opent onder de naam “Verborgen Schatten” nemen wij afscheid van een groot schatbewaarder.

Binnenkort zal ik, 35 jaar na mijn “wereldreis” van Swifterbant naar Glanerbrug, met Rob Lammers in gedachten naar Eindhoven afreizen en extra stil staan bij “zijn” schatten.

Ook namens Alex Miedema veel sterkte gewenst voor familie en vrienden van Rob. Een man van onschatbare waarde.
DAF N2500
Eén van de vele voertuigen die oorspronkelijk uit Rob Lammers zijn collectie komt, foto Hans Kramer.

One Response

  1. Harm Bos 14 november 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *