Ontmoet Norbert, de elektrische mini-shovel

Op Groen Techniek Holland was al een eerste impressie te zien van de minishovel Norbert FM-120 van Frisian Motors. Inmiddels is de machine productierijp en worden de eerste 14 machines opgebouwd in de assemblage fabriek in Bakkeveen.

Frisian Motors is een kleinschalige assemblage fabriek waar praktische, elektrisch aangedreven werk- en voertuigen worden ontwikkeld. Daarbij heeft dit bedrijf als missie dat deze voertuigen hetzelfde prijsniveau hebben als dat van een brandstofmodel.

Voor de Norbert beoogt de fabrikant vooral dan ook kleinere hoveniers en bijvoorbeeld in maneges en in nabijheid van dieren. Ook kunnen klussen in dichte ruimtes gemakkelijk worden uitgevoerd.

Techniek beproefd in de praktijk
Dat de mini-shovel Norbert FM-120 van Frisian Motors zeer milieuvriendelijk en onderhoudsvriendelijk is, moge duidelijk zijn als je alle details op een rijtje zet:
De Norbert elektrisch-Hydraulisch, er zijn standaard al 12 werktuigen beschikbaar, er is geen uitstoot van kwalijke gassen, er is minder onderhoud, hij heeft 24 PK aan continu vermogen en zelfs een piek vermogen van 40 PK. Je tankt hem vol voor nog geen 3 euro en er zijn ook subsidiemogelijkheden voor bedrijven, door gebruik te maken van biologisch afbreekbare olie in het hydrauliek systeem wat een gunstige Mia-vamill regeling kent. De werktijd van de machine varieert tussen de 3 en 6 uren echter is dit sterk afhankelijk van welke werktuigen je gebruikt. Later dit jaar komt er ook een versie met Lithium techniek die een langere actieradius zal geven en tussendoor kan snel-laden op krachtstroom.

De shovel heeft een volledig digitaal besturingssysteem die met een 7 inch touchscreen bediend kan worden. Men kan zelf alle waardes aflezen en eventueel bijstellen zoals verbruik, accustand, gebruikte ampères, draaiuren, etc.

Europese bodem
De techniek die men gebruikt komt veelal van Europese bodem en is beproefd in de praktijk. De hydrauliek pompen zijn van Casappa en accu’s en laders van Zenith. De Norbert is gebaseerd op een bestaand en bewezen benzine model. Vanuit de toeleverancier wordt deze als kant en klaar chassis geleverd. In eigen werkplaats word hij afgemonteerd en voorzien van alle elektronische componenten en ingeregeld. “We maken gebruik van onderhoudsvrije AGM accu techniek, wat ook meteen dient als extra contragewicht voor deze machine”. De shovel is voor introductie bij twee eindgebruikers langdurig in het veld getest. Op basis van de feedback zijn er nog enkele verbeteringen doorgevoerd. De basisprijs zal circa € 18.500,- ex BTW bedragen en is inmiddels te bestellen met een levertijd van enkele weken.

Technische specificaties:
_ Vermogen 15-30 KW 72 volt
_ Werktijd zonder werktuigen 3-6 uren
_ Werktijd met werktuigen 2.5-4 uren
_ Hefvermogen maximaal 450 KG
_ Trekkracht 2000 KG (rollend gewicht)
_ Bio-Synth Hydrauliek olie, 21 L/min- 180 Bar
_ Vier wiel aandrijving
_ Draaicirkel: 3650 mm
_ Hefhoogte: 1700 mm
_ Snelheid: 0-12 km per uur (traploos)
_ Totale lengte: 2270 mm
_ Breedte: 1170 mm
_ Wielbasis: 1210 mm
_ Gewicht accu: ±250 kg
_ Netto gewicht: 1120 KG (incl. accu’s)
_ Oplaadtijd van 0-100%: 8 uren (230V/10A)

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *