Bedrijven die niet meer bestaan in de publieke ruimte

Soms bestaat een bedrijf al een tijdje niet meer, maar is er toch nog iets van te zien in de (semi-)publieke ruimte. Mooie kijkjes naar het verleden die je op onverwachte plekken en momenten tegen kunt komen. Niet meer bestaande automerken die nog rondrijden reken ik even niet mee.


Het Provinciaal Energie Bedrijf is al in 1994 opgegaan in NUON, wat zelfs onder die naam al niet eens meer bestaat. Dit betonnen logo is in de binnenstad van Franeker in een steeg te vinden voor die oplettende kijker.

De oude Kooi Aap fabriek in Vrouwbuurtstermolen is tegenwoordig een opslagloods en een cultuurfabriek met hoofdletter K.

Promotion Truckracing Holland en The Truckrace Battle bestaan al jaren niet meer, maar de kartbaan in Leeuwarden heeft nog niet de moeite genomen om het bord van haar voormalige huurder van het pand te schroeven.
DAF 2100
De ZPC is al decennia terug gefuseerd met Hettema tot HZPC. Mijn vader heeft hier zijn hele leven gewerkt, dus elke keer als ik deze zeilen bij een boer bij Wier zie, word ik weer blij.

Dit pand heeft nogal wat huurders versleten, maar zowel InterStyle als fietsenwinkel.nl zijn niet meer gevestigd in Leeuwarden.
Lada garageLada garage in Dronrijp, maar volgens mij was Riewald al lang en breed vertrokken toen ik deze foto maakte.

Boven de werkplaats van Van der Vlist Twente hangt nog steeds een bord met de oude naam ‘Zwaar Transport Twente’.

Fyslân Miljeu is in 2004 al met Afvalsturing Friesland gefuseerd tot Omrin, maar op onze oud papier container heeft dit bedrijf een onuitwisbare indruk achter gelaten.

Steenkolen Handelsvereeniging in Groningen.

Bij de Scotch & Soda in Zwolle valt nog goed te zien dat in dat pand vroeger een drogist gevestigd was. Compleet met gaper! Een onderwerp waar ook VEEL over te vertellen is. Maar niet hier en nu.

Op 25 november 2014 ging E. van der Veen uit Burgum failliet. Dat een deel van het personeel dat via de media moest vernemen is nog triester dan de huidige aanblik van het pand.

Een Van Gend en Loos zeil achter een boerderij.

Op de sloperij van M.S. de Vries stond nog een truck in de G.G. Hoogenberg kleuren.

Over M.S. de Vries gesproken, toen de Volvo dealer al naar Leeuwarden verhuisd én van naam veranderd was, stond de naam nog op het pand. Voor zover ik weet is M.S. de Vries overigens nog steeds eigenaar van het pand dus heel vreemd is dat ook weer niet.

Op de motorkap die eerst op mijn Citroën ZX zat en nu al jaren mijn achtertuin siert zitten veel stickers uit begin jaren ’80 die ik van René Henkes heb gekregen. Spot zelf welke bedrijven nog wel en wie niet meer bestaan.

Nog een keer ZPC, op de foto staat precies waar ik die genomen heb. Dit bordje was de inspiratie voor dit artikel, dus wat mij betreft een mooie afsluiter, ook al kan deze lijst in principe ontzettend lang worden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *