De levens van de 56-BB-44 – Jaco Terlouw

De Mack F-786 ST met het kenteken 56-BB-44 heeft een interessante Nederlandse historie. De truck werd in 1977 op de weg gezet door Hans Verveld van Bulldog Transport uit Ede. In 1980 kon ik de stoere 6×4 trekker op de foto zetten tijdens het allereerste Truckstar Festival in de Groenoorhallen in Leiden. In 1981 reed de truck als ‘afsleepwagen’ mee in het eerste Voedselkonvooi naar Polen. Deze actie, waarbij 180.000 kerstpakketten naar Polen gebracht werden door 130 Nederlandse vrachtwagens, werd georganiseerd door de Holland Duck Club.

mack F-serie

mack F-serie
De Mack werd op 27 januari 1978 in het Nederlandse kentekenregister opgenomen. De laatste tenaamstelling vond plaats op 4 oktober 2008. Bij een eigen gewicht van 8.510 kg kent de Mack een samengesteld GVW van 50.000 kg. De 6-cylinder dieselmotor levert 305 pk.

Na een actief leven in de Bulldog kleuren wisselde de Mack diverse keren van eigenaar. Eén van de gebruikers van de Amerikaanse trekker was Doornbos uit Rotterdam. Doornbos had dertien Macks uit de F-serie in gebruik, voornamelijk ten behoeve van het vervoer van het eigen
materieel. Zes trucks werden nieuw aangeschaft, de overige Macks werden overgenomen van andere bedrijven. De Mack van Bulldog is er hier één van. Op onderstaande foto staat zeer waarschijnlijk de betreffende Mack afgebeeld.

FTF F-8.29D
Na de tijd bij Doornbos verhuisde de Mack zeer waarschijnlijk naar Klaas Buitenhuis, die de trekker een witte cabine met blauwe strepen gaf.

Tegenwoordig is de truck van Johan van der Stel uit Heemskerk.

mack F-serie
Foto’s: Wietze Koopmans, René Henkes en Jaco Terlouw.
Tekst: Jaco Terlouw

Liefhebber van de ‘levens van’-blogs? Dit is deel 603 in de reeks. Alle vorige en volgende blogs uit deze categorie vind je hier.

5 Comments

  1. Johan 20 december 2023 Reply
    • Alex Miedema 20 december 2023 Reply
  2. Jan 20 december 2023 Reply
  3. Eppie 21 december 2023 Reply
  4. Damen Sander 22 december 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *