Scania-power voor drainagemachines van Barth Hollanddrain

De drainagemachines van de Nederlandse producent Barth Hollanddrain worden aangedreven door 9, 13 of 16 liter Scania-motoren. De motoren, met vermogens tot 770 pk, drijven de hydraulische pompen aan die niet enkel de rupsen voortbewegen, maar de hele machine van power voorzien. “De diepgravers maken sleuven tot 9 meter diep”, zegt Stephan Reedijk van Barth. “Hoe dieper de sleuven, hoe meer vermogen we van de motor vragen.”

Het familiebedrijf Barth uit ’s Gravendeel heeft al ruim 60 jaar ervaring in de productie van drainagemachines en de aanleg van drainagesystemen. “Barth was de dorpssmid, maar na de watersnoodramp van 1953 kwam het machinaal aanbrengen van drainagebuizen in een stroomversnelling”, zegt Reedijk. Het zoute zeewater dat toen over de akkers stroomde, maakte de bodem ongeschikt voor landbouw. Door drainagebuizen aan te brengen spoelde de regen het zeewater weg en werd professioneel afgevoerd. Zodoende werden de landbouwgronden gereinigd door de afvoer van het regenwater met als resultaat dat ze weer vruchtbaar werden.

Barth heeft een breed productprogramma om drainagebuizen aan te brengen. Met de ketinggravers gebeurt dat met een graafketting die sleuven graaft tot 3 meter diep. Terwijl de machine verder rijdt en graaft, rolt de buis in de sleuf. “Dat leggen gebeurt uiteraard onder afschot”, zegt Reedijk. “Zodat het water wegvloeit naar een gracht aan de rand van het perceel en zo verder afgevoerd kan worden naar een waterloop. De buizen in de grond zijn geperforeerd zodat het water kan opvangen. Hierdoor daalt het waterpeil in de grond.” Drainage gebeurt niet enkel op land- en tuinbouwgronden, maar ook op voetbalvelden of golfterreinen worden doorgaans drainagesystemen aangelegd.

Barth Hollanddrain heeft drie types kettinggravers. De BSS 3000 wordt aangedreven door de 9 liter Scania DC09 (232 kW / 315 pk), de BSS 4000 heeft de 13 liter Scania DC13 (331 kW / 450 pk) als krachtbron en de BSS 5000 de 13 liter Scania DC13 (405 kW / 550 pk). Deze motoren drijven in de machines twee hydraulische motoren aan van respectievelijk 1.000, 1.600 en 2.000 cc. Het verschil tussen de drie types zit hem vooral in de maximale diepte van de gleuven die ze maken: de BSS 3000 gaat tot 2,4 meter, de BSS 4000 tot 3 meter en de BSS 5000 kan 5 meter diep graven.

Naast de kettinggravers beschikt het bedrijf ook over ploegen om drainagebuizen in de grond aan te brengen. Deze hebben als voordeel dat ze, bijvoorbeeld in een gazon, een sleuf kunnen maken om de buis aan te brengen zonder dat er grond opgegraven hoeft te worden. “Maar ook dat je er sneller mee kan rijden”, zegt Reedijk. Ook in deze machines zitten motoren van Scania om de hydraulische systemen aan te drijven. In de BSY 3000 is dat de 9 liter Scania DC09 (257 kW / 350 pk), in de BSY 4000 de 13 liter Scania DC13 (331 kW / 450 pk) en in de BSY 5000 de 13 liter Scania DC13 (405 kW / 550 pk).

Negen meter diep
Maar de echt zware motoren zitten in de BSV-diepgravers, machines van 33, 42 en 50 ton die sleuven maken tot respectievelijk 6, 8 en 9 meter diep. De lichtste – de BSV 5000 – heeft de 13 liter Scania DC13 (405 kW / 550 pk) als krachtbron, de middelste – de BSV 6000 – de 16 liter Scania DC16 (478 kW / 650 pk) en de zwaarste – de BSV 7500 – doet het met de 16 liter Scania DC16 (566 kW / 770 pk).

Korte lijnen
De Nederlandse constructeur zweert bij de motoren van Scania. “We bouwen die motoren standaard in in onze machines”, zegt Reedijk. “We zijn flexibel met de inbouw, hebben korte lijnen met Scania en voor onze klanten is het belangrijk dat er lokaal een servicepunt beschikbaar is.” De machines van Barth zijn door middel van GPS-systemen gestuurd. “Vooraf wordt een perceel ingemeten, op kantoor een drainageplan voorbereid en dat wordt naar het GPS-systeem verzonden. De machinist heeft een compleet rijplan met diepteligging beschikbaar. De bediening en rijsnelheid wordt bediend door de machinist en wordt mede bepaald door de condities op het land. Ondanks alle technische mogelijkheden blijft de aanleg van een professioneel drainagesysteem een gespecialiseerde klus, waarvoor ervaring en vakmanschap vereist is.”

Onder de naam Hollanddrain produceert Barth de machines voor de internationale markt. Het zusterbedrijf Barth Drainage legt deze drainagesystemen aan. “We hebben zelf veertien machines en ervaren machinisten”, zegt Reedijk. “De praktijkervaring, zowel in het veld als in het onderhoud van de machines, die we daarmee opdoen gebruiken we om onze machines te optimaliseren.”

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *