Audi bijzonder succesvol in lange-afstandsraces

Audi was dit jaar bijzonder succesvol in lange-afstandsraces. Ter afsluiting van het autosportseizoen kwamen de vijf Audi’s waarmee dit jaar vier 24-uursraces en een twaalf-uursrace gewonnen werden, voor de eerste keer bijeen voor een groepsfoto.

Innovatie, topprestaties en efficiëntie waren voor Audi in de lange-afstandsraces van het afgelopen seizoen de sleutels tot succes. In totaal legden de vier racewinnende Audi’s R8 LMS en de Le Mans-winnaar Audi R18 e-tron quattro tijdens de gewonnen wedstrijden niet minder dan 17.767,898 kilometer af. Dat komt neer op zo’n 44 procent van de omtrek van de aarde, gemeten rond de evenaar. De Audi R8 LMS was goed voor overwinningen tijdens de 24-uuraces op de Nürburgring-Nordschleife in Duitsland en de Belgische circuits van Zolder en Spa-Francorchamps, alsmede bij de twaalf-uursrace van Bathurst in Australië. De Audi R18 e-tron quattro was succesvol tijdens de 24 Uur van Le Mans. Bovendien behaalde Audi hiermee nog vier overwinningen in de overige races van het nieuwe WK lange-afstandsracen van de mondiale autosportfederatie FIA, waarin tevens de coureurs- en merkentitels werden gewonnen.

Belangrijk voor technische ontwikkeling
Voor Audi spelen de lange-afstandsraces, waarin een combinatie van hoge snelheden en maximale efficiëntie doorslaggevend zijn voor succes, een belangrijke rol in de technische ontwikkeling. Audi behaalde successen met twee zeer uiteenlopende raceauto’s. De R18 e-tron quattro met innovatieve hybride-aandrijving is bedoeld voor de autosport op het hoogste niveau en behaalde de elfde overwinning voor Audi tijdens de 24 Uur van Le Mans, de eerste Le Mans-zege met hybride-aandrijving alsmede de wereldtitel in het FIA WK voor lange-afstandsraces. Daarbij lag het brandstofverbruik ten opzichte van zijn voorganger tien procent lager, terwijl de auto 100 procent betrouwbaar was: in het seizoen 2012 viel de R18 e-tron quattro geen enkele keer uit.

Audi R8 LMS succesvol
De Audi R8 LMS daarentegen is ontwikkeld voor de inzet door klantenteams en is voor meer dan 50 procent gebaseerd op de Audi R8 uit de serieproductie. Voor het seizoen 2012 werd de Audi R8 LMS ultra gepresenteerd, een verder verbeterde versie van de GT3-raceauto. Hiermee bewees Audi de spreekwoordelijke ‘voorsprong door techniek’ opnieuw op diverse circuits over de hele wereld.

De belangrijkste overwinningen van Audi in 2012:
12-uursrace Bathurst, Australië: Audi R8 LMS, Christer Jöns/Christopher Mies/Darryl O’Young (Dui/Dui/HKg), 1.667,510 km.

24-uursrace Nürburgring, Duitsland: Audi R8 LMS ultra, Marc Basseng/Christopher Haase/Frank Stippler/Markus Winkelhock (Dui), 3.933,590 km.

24-uursrace Le Mans, Frankrijk: Audi R18 e-tron quattro, Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer (Zwi/Dui/Fra), 5.151,762 km.

24-uursrace Spa-Francorchamps, België: Audi R8 LMS ultra, Andrea Piccini/René Rast/Frank Stippler (Ita/Dui/Dui), 3.565,036 km.

24-uursrace Zolder, België: Audi R8 LMS ultra, Marco Bonanomi/Anthony Kumpen/Edward Sandström/Laurens Vanthoor (Ita/Bel/Zwe/Bel), 3.440,000 km.

FIA WK lange-afstandsraces (WEC):
Kampioenstitel merken
Kampioenstitel rijders (Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *