Technisches Hilfswerk

Informatie via het hulpverleningsforum:

De THW heet voluit de Bundesanstalt Technisches Hilfswerk. Deze Duitse rampenbestrijdingsorganisatie lijkt een beetje op de voormalige BB en de huidige dienst Civiele Bescherming uit België. In tegenstelling tot de situatie in Nederland is de repressieve rampenbestrijding in Duitsland ondergebracht bij de THW en in mindere mate bij de Feuerwehr.

De THW valt rechtstreeks onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Bondsrepubliek. De leiding van de THW oftwel THW Leitung is gezeteld in Bonn. De THW Leitung wordt bijgestaan door organisatorische laag op het niveau van de deelstaten. Nederland grens aan een tweetal Bundesländer en heeft daarom te maken met het Länderverband Bremen/Niedersachsen en Landesverband Nordrhein-Westfalen. Deze zijn op hun beurt weer onderverdeeld in een aantal districten die men in Duitsland een Geschäftsfuhrerbereich noemt. In ieder Geschäftsfuhrerbereich bevinden zich meerdere kazernes die men een Ortsverband noemt. Een Ortsverband is het laagste organisatieniveau van de THW.

Ieder Ortsverband beschikt over een Technischer Zug dat bestaat uit een busje voor de leiding van deze eenheid en een tweetal voertuigen die nog het best zijn te vergelijken met een goed uitgeruste HV. Naast deze Technischer Zug heeft ieder Ortsverband één of meerdere Fachgruppen. Deze Fachgruppen zijn specialistische eenheden die speciaal zijn uitgerust voor hun hele specifieke taak. Deze taken zijn o.a. het lokaliseren van mensen onder puin, het opruimen/verwijderen van puin en instortingen, het verzorgen van elektriciteit, hulp bij overstromingen middels pompen, hulp bij overstromingen middels boten en pontons, logistieke verzorging en nog veel meer.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *