Op Trabi Tour door Dordrecht

Ruim een jaar geleden was er een actie op fok.nl, je kon een rondrit in een Trabant winnen. Dit leek mij wel erg leuk, het mag bekend zijn dat ik een grote liefhebberij heb voor Oost-Europese auto’s. Met name de Lada Niva natuurlijk, maar de Trabant is ook ERG gaaf! Op het moment dat de prijsvraag liep zat ik in Hongarije (vakantie, en met mijn Niva aan een show daar mee gedaan), maar ik had de laptop mee, dus kon toch gewoon mee doen, extra geïnspireerd door de Trabant rondritten die je ook in Budapest kunt doen. Eén van de drie vragen waarmee je de rit kon winnen was “Waar zou jij met de Trabant naar toe rijden als je het helemaal zelf mocht kiezen?”, die had ik beantwoord met “Ik ben ooit met een Skoda naar Mlada Boleslav gereden, en wil met de Niva naar Togliatti, dus met de Trabant zou ik naar Zwickau rijden, omdat ik vind dat een auto minstens één keer in haar leven terug moet naar haar geboorteplaats”. Dit was blijkbaar goed genoeg voor en prijs, want toen ik een paar dagen later door het centrum van de prachtige oost-Hongaarse stad Miskolc liep kreeg ik een SMS van Anne, op dat moment PTA mod en PR medewerkster op fok, dat ik had gewonnen. Zo snel mogelijk naar Dordrecht dus!

Maar dat liep helaas anders… De vakantie in Hongarije kostte wat meer van mijn budget dan ik had geplanned, dus puur voor de Trabant rit naar Dordrecht gaan was voor mij geen optie, ik moest het gaan combineren. En wanneer kom je nu (in de buurt van) Dordrecht? Ik in ieder geval niet zo vaak… Maar vorig jaar was het dan eindelijk zo ver! Ik ging naar Keltfest dat bij Dordrecht in de Biesbosch georganiseerd word! Daardoor werd de keus wie ik mee zou nemen ook een stuk gemakkelijker, want ik zou Elvya Dulcimer, een goede vriendin van me, ophalen bij haar thuis in Belgisch Limburg om samen naar ons logeeradres in de buurt van Dordrecht te gaan. Even gemailed met Etienne van de Trabi verhuur of de prijs überhaupt nog wel geldig was, het was tenslotte net iets langer dan een jaar geleden dat ik had gewonnen, maar we hadden geluk, en de vrijdag vóór Keltfest mochten we ons rond 14:00 melden bij “Bij Berry”, het feestcafé naast het Dordtse skicentrum.

Die vrijdag derhalve dus mooi vroeg uit België vertrokken, en via een mooie route waarbij we zowaar nog wat meepikten van de Sezoensrally in Bocholt naar Dordrecht gereden. Daar eerst een tankstation gezocht om mijn eigen dieseltje even af te tanken voor het weekend, en het toeval wil dat Trabi Toer naast dat tankstation gevestigd is. De eerste foto’s waren dus al snel gemaakt!

Bij “Bij Berry” aangekomen stonden er twee auto’s. De SsangYong van Etienne is leuk…

Maar het gaat om de Trabant natuurlijk!

Na ons binnen gemeld te hebben, en kennis gemaakt met Etienne konden we ons kopje koffie (of in ons geval kopje thee en kop chocomel) met heerlijk Dordts hazelnootgebak claimen, maar we kozen er voor dat na de rit te nuttigen, samen met de lunch, want we wilden op pad! Uiteraard eerst een uitgebreide uitleg over hoe een Trabant nu werkt. Gelukkig heb ik al ervaring met zowel oude auto’s met piepkleine motoren (mijn eerste auto was een Citroën Visa met 652 cc motor) als met Oost Europese auto’s, dus dingen als een choke en HEEL zwaar remmen waren niet nieuw voor me. Ik heb nooit brommer gereden, dus de benzinekraan was wel nieuw voor me, en de pook aan het stuur was toch ook wel even wennen! Maar dat heb je na een minuut of tien ook wel in de vingers, dus dat heeft verder geen problemen opgeleverd.

Terwijl ik de instructie kreeg maakte Elvya foto’s. Die heeft weliswaar sinds een paar dagen ook een rijbewijs, maar we kozen er voor dat ik de hele route zou rijden, en zij het routeboek lezen. Nu spreek ik redelijk Vlaams, en weet inmiddels dus wat ze bedoelt als ze zegt dat we “bij het rondpunt omhoog” moeten, maar aanwijzingen als “bij het lelijke gebouw die kant op” gaven navigeren wel een hele nieuwe dimensie 😀 Maakt het wel extra spannend, en we zijn geen een keer verkeerd gereden 😛

Het eerste stuk van de route ervoeren we als vrij zwaar. Elvya en ik zijn beide niet bepaald stadsmensen, ik moest nog wennen aan het in de Trabant rijden, die van binnen net zo klein is als ze er van buiten uit ziet, en Elvya moest nog even wennen aan het navigeren. Wel opvallend dat we toch behoorlijk wat bekijks hadden met de Trabi in het (overigens prachtige historische) centrum van Dordrecht. De locals zijn natuurlijk wel gewend aan de Trabantjes inmiddels zou je denken?


Wachten voor de brug. Hellingproef is ook goed te doen met een Trabant!


We komen op de foto 😀


Veel verkeerslichten in Dordt.


Het stuk door de Biesbosch vonden we verreweg het mooist

Na de watertoren zag ik vanuit mijn ooghoek wat leuke trucks op het industrieterrein staan, een hele korte ronde even van de route afgeweken dus 😛 Met de foto’s die ik op het industrieterrein heb gemaakt zal ik jullie hier niet vervelen, wie ze toch wil zien kan ze hier vinden. Op het industrieterrein ook nog twee laatste foto’s van ‘onze’ Trabi gemaakt.

Bij Berry was niet ver meer. Daar eerst genoten van van ons drankje met hazelnootgebak, en meteen aansluitend een heerlijke lunch, waar Elvya kennis maakte met het fenomeen ‘kroket’. Leuke sfeer in dit etablissement! Ook zonder Trabant een aanrader 😉

Al met al was het een erg leuke rit! Wat ik begreep was er een route langs verschillende boerderijen in de maak, wie weet die over een paar jaar eens rijden? Hoe dan ook, Etienne, Elvya, Anne en Fok!, bedankt!!!!

PS: Ein Deutsche übersetzung von dieser Blog kommt später

One Response

  1. Rick_Blaine 22 mei 2013 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *