EBRO, een Spanjaard in Nederland

In 1956 werd Ebro opgericht door Ford te Barcelona. Men bouwde met name middelzware vrachtwagens, maar het bedrijf is ook bekend van de tractorbouw en de licentiebouw van Jeep. Er werd ook geëxporteerd, in Syrië onder de naam Frat, in andere landen gewoon als Ebro. Bij ons in Nederland was Beers verantwoordelijk voor de import, die hiermee het gebrek aan lichte Scania’s op wilde lossen. Niet met veel succes, veel zijn er nooit verkocht in Nederland. Ebro is later door Nissan overgenomen, de Eco-vrachtwagens zijn een directe afstammeling van de Ebro trucks, echter deze zijn nieuw nooit in Nederland geleverd, alles wat er hier rond rijde is tweedehands geïmporteerd uit bijvoorbeeld België, waar dit model wel enige populariteit genoot.


Op de facebookpagina van De Graaf autospuiterij uit Venhuizen kwam ik dit historische plaatje tegen van een destijds vers gespoten Ebro voor AGA.


In het analoge tijdperk deze foto door ruil verkregen, ik weet niet meer zeker maar volgens mij is de foto gemaakt door de persoon die zich “Aerodyne” noemt op BuzzyBee.


Voor zover ik weet zijn er op dit moment nog drie Ebro’s in Nederland. Twee F275’s, van iemand uit regio Emmen, deze heb ik helaas zelf (nog?) niet voor de lens gekregen. De andere wel, deze is zo nu en dan op oldtimermeetings te bewonderen. Dat is de Ebro E60 uit 1979 van Harry Eitens uit Niebert.

3 Comments

  1. Jan 23 mei 2017 Reply
    • Jan 23 mei 2017 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *