Nieuw initiatief van Mercedes-Benz: QR-code kan levens redden

Wanneer iedere seconde telt: Mercedes-Benz wil er met een kleine maar effectieve innovatie voor zorgen dat het redden van slachtoffers bij een ongeval veiliger en sneller verloopt. Daarom krijgen Mercedes-Benz personenauto’s een QR-code waarmee reddingsdiensten voor ieder model een reddingskaart op hun smartphone of tablet kunnen aflezen. Deze bevat alle gegevens die nodig zijn om gewonden snel te redden.

Mercedes-Benz maakt gebruik van de door de ADAC ontwikkelde reddingskaart die alle fabrikanten nu al voor hun automodellen ter beschikking hebben. Brandweer, politie en ambulancepersoneel vinden hier alle constructiedetails die zij nodig hebben, bijvoorbeeld om de auto snel en veilig open te knippen. Bovendien staat op de bij het autotype behorende kaart waar zich de airbags, de accu, de tank, elektrische leidingen, drukcilinders en andere onderdelen bevinden. Bij hybridemodellen is ook informatie aanwezig over de extra batterijen en de hoogspanningsleidingen in de auto. Deze kennis kan levens redden want in een noodgeval telt iedere seconde.
Vaak moeten de reddingsdiensten het zonder reddingskaart stellen omdat de autobezitter er geen heeft of omdat niet bekend is waar de kaart in de auto ligt. Over de ideale opbergplaats lopen de meningen uiteen, de meesten geven de voorkeur aan de achterkant van de zonneklep.

Wanneer er geen reddingskaart aan boord is, moeten de reddingsdiensten de auto ter plaatse identificeren wat niet altijd mogelijk is wanneer het voertuig zwaar beschadigd is en het typeplaatje ontbreekt. In deze gevallen kan het telefonisch opvragen van het kenteken helpen.

Met de oplossing van Mercedes-Benz zijn de juiste gegevens van het voertuig altijd snel en veilig beschikbaar. Alle nieuwe auto’s van Mercedes-Benz krijgen daarom nog dit jaar twee stickers met een QR-code. Dit systeem met zwarte en witte vlakken wordt onder andere ook in tijdschriften gebruikt om de lezers via internet naar bepaalde websites te leiden. QR-codes kunnen door middel van een app door alle smartphones en tablets met een camera worden gelezen.
De QR-codes van Mercedes-Benz identificeren het voertuig op veilige wijze, maken belangrijke informatie over de auto direct zichtbaar en maken automatisch en in luttele seconden verbinding met de juiste website met de specifieke reddingskaart. De QR-code wordt aan de binnenkant van het tankklepje en op de B-stijl aan de andere kant van de auto aangebracht. Op deze plekken zijn de labels gemakkelijk te vinden omdat ze bij een ongeluk zelden zwaar beschadigd raken en van de buitenkant eenvoudig bereikbaar zijn.

Verdere voordelen van de QR-code van Mercedes-Benz:
* De reddingsdiensten hoeven de auto niet zelf te identificeren en internetpagina’s af te zoeken
* Geschikt voor alle autotypen, zowel met conventionele als alternatieve aandrijving
* Stickers met de QR-code kunnen gemakkelijk achteraf aangebracht worden
* Alle fabrikanten kunnen hun eigen links naar reddingskaarten zelf onderhouden en up-to-date houden waardoor het QR-code systeem zinvol gebruikt kan worden. Mercedes-Benz heeft er namelijk van afgezien hiervoor patent aan te vragen om het systeem voor iedereen toegankelijk te maken.

Reddingskaarten voor de modelreeksen vanaf productiestart 1979 zijn in meerdere talen te downloaden via http://aftersales.mercedes-benz.com/ onder “information for rescue services”.

One Response

  1. Frans K. Baron 10 juni 2013 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *