Rood-witte Opel ADAM ideale versterking voor brandweerteam

De Opel ADAM is de absolute personalisatiekampioen, voor particulieren en binnenkort misschien ook voor brandweerkorpsen. In de gedaante van snelle brandweerauto toont de karaktervolle stadsauto nu ook aan geschikt te zijn voor reddingsdiensten. In serieproductie biedt de Opel ADAM 12 carrosseriekleuren die combineerbaar zijn met drie extra dakkleuren. Het ontwerp voor de brandweer is volledig rood-wit. De kleine lifestyle auto zet de traditie van levensreddende Opel modellen voort, die 100 jaar geleden op een wat ongewone manier begon met de ‘doktersauto’.

Opel ADAM als eerstehulpverlener bij de brandweer: op en top veilig
Opel Special Vehicles GmbH toverde de stijlvolle, hippe Opel ADAM om tot een spectaculair noodvoertuig voor brandweerkorpsen. Het ontwerp is een echte blikvanger, met het noodnummer 112 in duidelijk zichtbare rood-witte kleuren op de motorkap, de zijdeuren en het kofferdeksel, met speciale zwaailichten op het dak en twee LED knipperlichten vooraan. Bovendien is de brandweer-ADAM binnenin uitgerust met een draaiende trek-drukalarmknop en een draagbare bidirectionele TETRA-radio in een houder op de middenconsole. De speciale uitrusting wordt aangevuld met hoogtechnologische innovaties zoals het IntelliLink-infotainmentsysteem dat compatibel is met iPhones en Android-smartphones en dat van de ADAM de compacte auto met de beste connectiviteit maakt. De reeds meermaals bekroonde nieuwkomer biedt ook uitrusting- en technologieopties zoals de volautomatische parkeerassistent, een verwarmbaar stuurwiel en stoelverwarming voor, een dodehoekwaarschuwing, het handsfree dockingstation voor smartphones FlexDock, wielen van 18” met rood-witte clips en LED daglichten.

Een bijzonder praktisch detail in de brandweer-ADAM zit achteraan: dankzij een speciaal ontwerp van het bedrijf Bösenberg blijven de noodrugzak, de defibrillator, het brandblusapparaat en de brandweerhelm veilig op hun plaats zitten, zelfs tijdens een vliegensvlugge rit na een noodoproep.

‘Blitze’ redder in nood: Opel maakt al lang voertuigen voor hulpdiensten
Met een lengte van net geen 3,7 meter en een hele reeks innovatieve technologieën is de behendige stadsauto ADAM het ideale noodvoertuig in druk stadsverkeer. Hij luidt een nieuwe toekomst in voor de noodvoertuigen van Opel en zet tegelijkertijd een honderd jaar oude traditie van levensreddende Opel modellen voort.

Het eerste voorbeeld hiervan was de ‘Opel 4/8 pk’ uit 1909. Niet voor niets kreeg deze tweezitter al gauw de bijnaam ‘doktersauto’. Omdat hij kleiner en behendiger was dan de meeste andere auto’s, kon hij veel gemakkelijker manoeuvreren in smalle straten. Dat was natuurlijk erg handig voor dokters, die zo sneller en gemakkelijker op huisbezoek konden.

Het belang van professionele eerstehulpverleners en een goede uitrusting kon de autofabrikant twee jaar later zelf ondervinden. In 1911 vernietigde een hevige brand een groot deel van de fabriek in Rüsselsheim. Direct daarna organiseerde Opel een eigen professioneel brandweerkorps ter ondersteuning van het bestaande vrijwilligersteam, waarvoor ook de ‘gemotoriseerde brandweerpomp’ werd ontwikkeld. Met zijn eerste modellen vestigde Opel nieuwe technische normen. De brandweerwagens trokken al gauw de aandacht van zowel nationale als internationale klanten. Een beroemd voorbeeld daarvan is het noodvoertuig Opel Blitz. Verschillende chassis vormden de basis van personenwagens met plaats voor negen passagiers en van tankwagens met brandblusapparatuur.

In 1952 werd een nieuwe Blitz ontwikkeld, die zo populair was bij de brandweerlui, dat hij binnen de kortste keren marktleider werd. Zijn energieke en indien nodig overbelastbare motor met carburateur was uiterst robuust. Voor sommige kleinere brandweerkorpsen was de brandweerwagen 8, gebaseerd op de Opel Blitz 1,75 t hun eerste gemotoriseerde voertuig en veel van die modellen bleven tot ver in de jaren 1980 in dienst.

Vandaag bouwt Opels dochteronderneming Opel Special Vehicles GmbH (OSV) speciale politievoertuigen, ziekenwagens en brandweerwagens op basis van productiewagens. Dat gaat van aangepaste Astra vijfdeurs en Sport Tourer-versies, de Insignia Sports Tourer, de Corsa, de Antara tot de ruime Zafira Tourer MPV. Samen met erkende partners worden de Opel Vivaro en Movano eveneens omgebouwd tot multifunctionele voertuigen voor medisch noodpersoneel en kleine brandweerwagens.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *