Redbad Truck

Je kunt niet overal bij zijn, soms moet je keuzes maken. Zo koos ik er voor om dit jaar niet bij het truckfestival van Burdaard te zijn. Achteraf wellicht niet de goede keus, daardoor heb ik de première van de Redbad truck gemist! Gelukkig was Iep van der Meer er wel bij en mocht ik een aantal foto’s van truckblog.nl gebruiken, waarvoor mijn hartelijke dank!!!

Enkele jaren terug werd Kening Redbad nog uitgeroepen tot ‘ferneamste Fries’, de Fries die de meeste invloed had op de Friese geschiedenis. Zijn Friesland bestreek Zeeland, Keulen, een deel van Jutland en eigenlijk alles er tussenin. Utrecht was zijn hoofdstad en ook de stad waar de bisschop zijn kerk had. Het christendom was in die jaren flink in opkomst, de missionarissen probeerden vooral de vorsten te bekeren, het volk volgde dan als vanzelfsprekend hun vorst. Redbad stond al in het doopvont toen hij aan de bisschop van Utrecht vroeg wat nu precies het toegevoegd nut was van dat hele doopgebeuren. “Dan kom je in de hemel na je dood”, was het antwoord. “Mijn vader, zijn vader en ga zo maar door, die zijn allemaal niet gedoopt, waar zijn die dan?” “In de hel!”. Redbad dacht even na en liep toen met zijn gevolg de kerk uit. Hij was liever bij zijn voorvaderen in de hel dan bij de bisschop in de hemel. Persoonlijk geloof ik niet in het hemel-en-hel-concept, maar ik kan hem geen ongelijk geven!

Willem Schoorstra heeft een boek over deze illustere man geschreven, wat ik tot mijn grote spijt nog steeds niet in mijn bezit heb… Sipke Scheepsma van Micro Nutricions heeft het boek wel en was zo onder de indruk dat hij het wilde promoten. Hij doet dit in de vorm vaneen trailer bij Feenstra, die het transport voor hem verzorgt.

Hopelijk komt er een verfilming van het boek, wellicht dat er dan ook wat meer begrip komt voor de eigen taal en cultuur van de Friezen! Meer weten over de oude koning voor je het boek aanschaft? Kijk dan even op de Kening Redbad facebookpage

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *