Het echte verhaal van Bonifacius


Het verhaal van Bonifacius is denk ik wel bekend. Hij wilde de Friezen bekeren tot het christendom, hakte daartoe een eik om en werd door dat woeste volk direct vermoord, terwijl hij zich nog met een bijbel probeerde af te weren. Dat verhaal is niet correct! Deze geschiedenis is door christenen opgeschreven en geeft nogal een gekleurd beeld dus. Bonifacius wilde graag heilig verklaard worden toen hij zijn einde voelde naderen. Een van de voorwaarden daarvoor is dat je een spectaculaire dood moet hebben. Toen hij de eerste keer in Fryslân was wilden de Friezen heiden blijven, en dat respecteerde hij. Maar hij wist ook dat de doodstraf stond op het omkappen van een eik. Dus hij is met zijn gevolg terug gegaan naar Fryslân, en heeft zijn slaven (hij was zelf veel te oud en zwak) een eik laten vellen. Na een eerlijk proces is hij ter dood veroordeeld, precies zoals hij wilde. Hij is overigens ook de bedenker van het celibaat, met als gevolg duizenden door priesters verkrachte jongetjes en meisjes….

Niet de heilige bron, maar later aangelegd.


Kapel met processiepark.


Op dit hek staat dat de oude Bonifacius slechts enkele klappen aan de heilige eik gaf met zijn bijl, en dat die daarbij spontaan in 4 stukken uiteen viel. Hier waren de Friezen zo van onder de indruk dat ze allemaal spontaan tot het christendom bekeerden. Grote onzin natuurlijk, waarom hebben deze nieuwbakken vrome christenen hem dan ‘vermoord’!?

2 Comments

  1. Richard Brugge 2 september 2013 Reply
    • admin 2 september 2013 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *